Znanstvena suradnja Španjolske i Hrvatske na području proizvodnje struje iz fuzije

Znanstvena suradnja Španjolske i Hrvatske na području proizvodnje struje iz fuzije

Znanstvena suradnja među državama jedan je od temelja uspješnosti projekata. U tom smislu nedavno su  hrvatski ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i španjolska ministrica znanosti i inovacija Diana Morant potpisali u Madridu sporazum o jačanju suradnje dviju zemalja u projektu izgradnje istraživačke infrastrukture međunarodni uređaj za ozračivanje fuzijskih materijala – neutronski izvor za DEMO (IFMIF-DONES).

Kako je tom prilikom navedeno Europska unija želi izgraditi prvu demonstracijsku elektranu u kojoj će se struja proizvoditi uz pomoć fuzije, spajanja dva lakša atoma vodika u jedan teži, pri čemu se oslobađa golema energija.

-Današnji materijali uobičajeni u gradnji elektrana ne mogu podnijeti tako visoke temperature i zračenja. Da bi 2035. počela gradnja takve elektrane prvo je potrebno doći do materijala za njenu gradnju. Cilj DONES-a je omogućiti istraživanje otpornosti fuzijskih materijala na intenzivno neutronsko zračenje, nužnih za gradnju buduće elektrane u kojoj će se struja proizvoditi pomoću procesa fuzije. Ovaj sporazum znači zeleno svjetlo za početak gradnje DONES-a, odnosno nalog hrvatskim i španjolskim znanstvenicima da već za dva do tri tjedna krenu sa  pripremom bilateralnih sporazuma o isporuci opreme za gradnju DONES-a, odnosno pripremom uređaja za potporu DONES-u obje zemlje, kazano je tijekom svečanog potpisivanja sporazuma.

Naime, Hrvatska i Španjolska su se već 2018. dogovorile da će zajednički ispitivati materijale u sklopu projekta DONES, i to tako da će postrojenje biti izgrađeno u južnom španjolskom gradu Granadi, dok će s tamošnjim znanstvenicima surađivati znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Zagrebu.

DONES je 2018. uvršten među projekte ESFRI-a, strateški važne za EU, i to kao španjolsko-hrvatska inicijativa. U međuvremenu su interes za priključivanje iskazale Belgija, Danska, Francuska, Mađarska, Italija, Njemačka, Poljska, Portugal i Švedska. Japan je u statusu promatrača, kao posebni partner EU u razvoju fuzijske energije, navode s  Instituta Ruđer Bošković.

-Cijeli projekt je vrijedan oko 400 milijuna eura, većinu daje Španjolska, uključujući i zemljište gdje će se graditi, a Hrvatska sudjeluje s 30 milijuna eura, izjavio je za medije ministar Fuchs te dodao kako se ovom suradnjom otvara čitav niz mogućnosti za sudjelovanje kompanija koje se bave visokim tehnologijama u samoj izgradnji takvih eksperimentalnih pogona.

-Ovo je još jedan korak u znanstvenoj suradnji Španjolske i Hrvatske, izjavila je ministrica Morant.

Španjolsko ministarstvo znanosti objavilo je na svojoj internetskoj stranici kako će gradnja centra otvoriti 1.000 radnih mjesta u Granadi od čega će biti 400 vrhunskih znanstvenika iz čitavog svijeta.” To će nam pomoći u revitalizaciji ovog kraja i suzbijanju depopulacije”, navedeno je u priopćenju.

-‘Ovim Sporazumom su obje vlade potvrdile svoju potporu projektu DONES, odnosno gradnji uređaja  Granadi i uređaja za potporu u obje zemlje. Obje vlade smatraju da gradnja treba početi što prije, uz potporu Euratoma i EU agencije Fuzija za Energiju, dok se oblik potpore treba dogovoriti na razini EU-a.  Sporazum potvrđuje da Hrvatska i Španjolska smatraju da je model ustroja projekta DONES, kojeg su pripremili Institut Ruđer Bošković i vodeći španjolski znanstveni institut CIEMAT kvalitetan, što potvrđuje i da je taj model ustroja projekta prihvatila je i Radna Skupina Euratoma za DONES-.

Hrvatska je najavila slanje opreme za DONES, proizvedene u Hrvatskoj, a financirane iz EU fondova, u maksimalnom iznosu od 5% vrijednosti projekta. Španjolska se pak obvezala pomoći Hrvatskoj u izboru opreme  koja se može izraditi kod nas. Obje vlade zadužile su svoje nacionalne Konzorcije da što prije počnu pregovore o tome. Povrh toga, obje vlade će zajednički pokrenuti gradnju uređaja za potporu projektu u obje zemlje.

-Hrvatska i Španjolska su, kao vodeći tandem zemalja u ovom projektu, spremne za gradnju DONES-a. Sad čekamo da se očituju vlade ostalih 12 zemalja EU-a koje žele biti u projektu i, naravno, Europska komisija. Iz Madrida su im ministar Fuchs i ministrica Morant poslali lijepu pozivnicu, navodi Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti u sklopu konzorcija EUROfusion te predsjednik Savjeta europskog projekta DONES-PreP te dodao kao isporučuju i agregat za nužni pogon sličan onom kakav se nalazi u Černobilu, dakle takav koji radi i u nemogućim uvjetima. – U Hrvatskoj bi bilo uspostavljeno više uređaja za potporu DONES-u, kojim bi se zajednički koristili Hrvati i Španjolci. Nabava sve navedene opreme bit će financirana iz europskih fondova u ovom desetljeću, a cilj je da je u što većoj mjeri proizvedu hrvatske tvrtke, zaključio je Tadić.

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu

Foto: Hina