Macron priznao da je bio naivan: Putin je dvoličan

Macron priznao da je bio naivan: Putin je dvoličan

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u petak da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio dvoličan u razgovorima s njim, razgovarajući telefonom o detaljima sporazuma iz Minska dok se pripremao za invaziju na Ukrajinu.

“Da, bilo je dvoličnosti, da, postojao je namjeran, svjestan izbor za pokretanje rata kada smo još mogli pregovarati o miru.” rekao je Macron novinarima nakon samita EU, javlja Večernji list.

Dodao je kako će Francuska dodati svoje sankcije paketu mjera koje je noćas u 3 ujutro objavila Europska komisija. Podsjetimo Macron i ruski čelnik Vladimir Putin razgovarali su telefonom u četvrtak navečer, objavili su Kremlj i Elizejska palača ranije.

“Bila je to ozbiljna i iskrena razmjena gledišta o situaciji u Ukrajini”, objavio je Kremlj. Putin je Macronu detaljno objasnio razloge za invaziju, dodaje se. Obojica su se usuglasila da će ostati u kontaktu.

Macron je prvi zapadni političar koji je razgovarao s Putinom nakon invazije na Ukrajinu. Inicijativa za razgovor stigla je iz Pariza. Po francuskim izvorima, Macron je zatražio hitan prestanak ruske ofanzive i najavio “masovne sankcije” ako se to ne dogodi.

Na slici: Arhivska fotografija

Foto: Hina