Rusi počeli napad na Kijev: Ukrajinski predsjednik razočaran Zapadom, ostali smo sami

Rusi počeli napad na Kijev: Ukrajinski predsjednik razočaran Zapadom, ostali smo sami

CNN je objavio da su se oko 5.40 sati čule još najmanje tri eksplozije u Kijevu. Ranije tijekom noći odjeknule su dvije eksplozije

Pretpostavlja se da su odjeknule na jugozapadnom dijelu grada. Nešto više od sat vremena prije toga savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio je putem twittera da je započeo napad na Kijev.

Geraščenko je napisao da se se Kijev napada krstarećim ili balističkim projektilima. “Upravo sam čuo dvije snažne eksplozije”, objavio je Geraščenko.

Objavljeno je i kako su ukrajinske snage srušile neprijateljski zrakoplov iznad Kijeva u ranim jutarnjim satima u petak, koji se potom zabio u stambenu zgradu i zapalio je. Mediji su kasnije objavili i kako u Kijevu gori na više mjesta.Više je osoba također potvrdilo da su se u glavnom gradu Ukrajine u ranojutarnjim satima čule najmanje dvije snažne eksplozije, uz pretpostavku da se radi o krstarećim ili balističkim ili balističkim projektilima, javlja Jutarnji list.

Granična postaja u ukrajinskoj regiji Zaporožje pogođena je reketom, a pritom je bilo i ljudskih žrtava, objavio je Reuters.

Uz ubijene graničare ima i nekoliko ranjenih. Ta regija, navodi se, nema kopnenu granicu s Rusijom, ali se nalazi na obali Azovskog mora. Napad se dogodio u 4.25 sati po lokalnom vremenu.

Britanske obavještajne službe objavile su da Rusi vjerojatno nisu ostvarili zacrtane vojne ciljeve tijekom prvog dana rata protiv Ukrajine.

Službe, doduše, pretpostavljaju da je ruska vojska zauzele nuklearnu elektranu u Černobilu. Černobil se, naime, nalazi na najkraćem pravcu od Bjelorusije do Kijeva i zato je uz logičnu liniju napada ruskih snaga.

Zauzimanjem Černobila, kažu zapadni analitičari, Rusija se jednostavno koristi najkraćim pravcem za dolazak do ukrajinskog glavnog grada.

“Černobil nema nikakvu vojnu važnost”, ali je na najkraćoj ruti od Bjelorusije do Kijeva, potvrdio je ranije bivši načelnik američkog združenog stožera Jack Keane.

U izvješću spomenutih obavještajnih službi stoji i da Rusija najvjerojatnije nije postigla zadane ciljeve za prvi dan ratovanja, a razlog za to pronašli su u dobrom otporu ukrajinske vojske duž cijele linije fronte.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u televizijskom obraćanju naciji objavio da je “neprijatelj” njega osobno označio kao “metu br. 1”, a da je “meta br. 2” njegova obitelj.

U dramatičnom govoru izrazio je i razočaranje Zapadom.

– Ostali smo sami. Nitko za nas ne želi ratovati. U NATO nas ne primaju, strah ih je dati nam sigurnosna jamstva, rekao je.

Ustvrdio je i da su se, prema njegovim informacijama, u Kijevu pojavile “grupe ruskih sabotera”, operativaca koji za cilj imaju “uništiti Ukrajinu politički tako što će uništiti njezina predsjednika”.

– No, ja nemam namjeru otići, ostajem u zgradi vlade s ostalima. Moja obitelj je također u Ukrajini, rekao je pozivajući građane da poštuju policijski sat.

Predsjednik Zelenski je objavio da je od početka ruske invazije poginulo najmanje 137 ljudi.

Foto: Hina