Maja Sever i Hrvoje Zovko protiv poduzetnika Nenada Bakića: Tvrde da je organizirao javni linč protiv Faktografa

Maja Sever i Hrvoje Zovko protiv poduzetnika Nenada Bakića: Tvrde da je organizirao javni linč protiv Faktografa

Iskazujemo punu podršku kolegicama i kolegama s portala Faktograf.hr, koji su postali meta javnog linča što ga je prije tri dana pokrenuo poduzetnik Nenad Bakić, a nakon čega redakciji Faktografa stižu prijetnje fizičkim nasiljem, ali i smrću. Također, od nadležnih zahtijevamo hitnu reakciju kako bi se odmah zaustavili ovi sramotni i opasni nasrtaji na naše kolegice i kolege, soji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske.

Poduzetnik Bakić je 10. i 11. prosinca na svom profilu na društvenoj mreži Facebook grubo napao Faktograf iznoseći niz neistinitih tvrdnji te svoje sljedbenike pozvao na masovno podnošenje sudskih tužbi protiv portala i na taj način pokrenuo upravo ono protiv čega se naše organizacije već godinama bore – organizirani pritisak na medije koji profesionalno i objektivno izvještavaju kako bi ih se zastrašilo te im se otežao, pa i onemogućio rad.

“Mislim da svi kojima se ovako narušavaju Ustavna prava mogu tužiti Faktograf po članku 127. Kaznenog zakona – ja hoću. Faktograf možda misli da ‘običan mali čovjek’ neće imati resursa (znanje, novac…) da ih tuži za takvo gaženje njihovih prava, možda su u pravu. Mene zanima da li bi bilo legalno da se formira neki fond iz kojeg bi se financirale takve tužbe? Ne bi trebalo biti jako komplicirano – šablonske tužbe za istu temu?”, napisao je Bakić.

Poduzetnik poziva na organizirani pritisak na jedan medij upravo na način na koji se SLAPP-tužbama pokušavaju ušutkati kritički mediji. Tužbe protiv novinara i medija predstavljaju, naime, financijsko opterećenje te grubi pokušaj cenzure, što je protivno Ustavu. Praksa također pokazuje i da ovakvo huškanje protiv novinara i medija nerijetko dovodi do fatalnih posljedica.   

Podsjećamo i da su prema anketi Hrvatskog novinarskog društva u Hrvatskoj 2021. godine bile aktualne najmanje 924 tužbe protiv novinara i medija te da je Hrvatska na vrhu ljestvice po sramotnoj statistici SLAPP-tužbi, stoji u priopćenju kojeg su potpisali Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva i Maja Sever, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske.