Maja Sever i Hrvoje Zovko suglasni: Plenković se ponaša kao Vučić, krenuo je u napade i zastrašivanje neistomišljenika

Maja Sever i Hrvoje Zovko suglasni: Plenković se ponaša kao Vučić, krenuo je u napade i zastrašivanje neistomišljenika

Premijer Andrej Plenković posljednjih nekoliko dana javno kritizira N1 i tvrdi da je polulegalna televizija, zbog čega se oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Njihovo priopćenje, koje potpisuju predsjednik Hrvoje Zovko i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever, prenosimo u cijelosti:

“Nakon što je novinarka N1 televizije pitala premijera strahuje li da bi predsjednik Republike Zoran Milanović mogao poništiti izbor glavnog državnog odvjetnika ako procijeni kako se nisu poštovale procedure, Plenković je odgovorio u maniri srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji se svakodnevno obračunava s navedenom televizijom u Srbiji, i to optužbom da N1 u Hrvatskoj radi “polulegalno”.

Ovakve optužbe govore u prilog činjenici da je premijer odlučio krenuti u otvoreni napad i zastrašivanje svakoga tko ne svira političku glazbu koju on voli i tko profesionalno radi svoj posao. Za Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske ovakvo je ponašanje zabrinjavajuće i opasno, kako za novinarsku profesiju tako i za javni interes te je za svaku osudu, javlja N1.

Premijer Plenković godinama docira i vrijeđa novinare te ima stalnu potrebu biti glavni urednik svih hrvatskih medija. Kad već koristi termin “polulegalno”, pitamo ga hoće li odgovarati ako netko njegove riječi shvati kao poticaj da se krene obračunavati s našim kolegicama i kolegama. I treba li ga podsjećati da je N1 televizija prije tri godine zatražila dobivanje nacionalne koncesije?

Kada ovom napadu dodamo i uporno guranje izmjena Kaznenog zakona, odnosno “lex AP”, koji će ostaviti katastrofalne posljedice za novinarsku profesiju, te kandidaturu čovjeka za čelno mjesto DORH-a koji bi privodio novinare i čvrsto zagovara donošenje takvih zakona, onda se s pravom treba zabrinuti i zapitati tko je sljedeća premijerova meta. Do tada njega i sve predstavnike vlasti podsjećamo da je zakonodavni okvir Republike Hrvatske jasan kada su u pitanju mediji i njihov rad. Prema Zakonu o medijima, svaki medij koji djeluje na području Republike Hrvatske ima pravo na slobodan rad.”

Foto: Hina