Ponovno se javio Gazda Ivica Todorić: Evo kako Pavao Vujnovac zgrće novac. A ovo su njegovi moćni pomagači

Ponovno se javio Gazda Ivica Todorić: Evo kako Pavao Vujnovac zgrće novac. A ovo su njegovi moćni pomagači

Bivši vlasnik Agrokora Gazda Ivica Todorić detaljno je opisao kako Pavao Vujnovac, novi vlasnik Fortenove, “zgrće novac”. Ponovno je ustvrdio da je Vujnovcu pomogao Andrej Plenković donošenjem Lex Agrokora, a spomenuo je i grupu Borg.

“Vujnovac je uz obilatu političku pomoć Plenkovića uspio privremeno nametnuti sankcije ruskim bankama, te je nakon sumnjive izmjene statuta na skupštini dioničara krovne kompanije Fortanove/Agrokora (MidCo) imao većinu i donio je odluku o potpunom izvlaštenju privremeno sankcioniranih dioničara. Uz pomoć KPMG-a Hrvatska i Lazarda procijenio je vrijednost ukupne grupe na 1.2 milijardi Eura i za pripadajući dio ruskih udjela uplatio je samo depozit od oko 400 milijuna EUR-a.

U tom trenutku su još uvijek ruske banke imale potraživanja od Fortenove/Agrokora od oko 600 milijuna EUR-a. Kako je Vujnovac na vrlo sumnjiv način preuzeo poziciju vlasništva, sada je njemu “pripalo” tih 600 milijuna EUR-a, i zapravo je samim ruskim kapitalom dokapitalizirao Fortenovu/Agrokor.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto otkrila što zajedničko imaju Anto Nobilo, Čedo Prodanović i Andrej Plenković: A znate li zašto je Turudić onako sramotno čitao presudu Ivi Sanaderu?

Zaključak, Vujnovac je dao samo depozit od 400 milijuna EUR-a, a dobio je 600 milijuna EUR-a potraživanja i vlasništvo oko 50% kompanije, plus 30% koje je pribavio ranije od lešinarskih fondova i drugih. Dakle, sada ima oko 80% udjela u kompaniji kojoj se tržišna vrjednost procjenjuje na preko 2 milijarde EUR-a.

Vujnovac je uz sve to i jedan od glavnih dobavljača Fortenove/Agrokora preko tvrtki Kenty Adria i Enna Fruit, te i na taj način direktno izvlači ogroman novac iz kompanije.

Sve ovo je naravno omogućio nelegealni i protuustavni zakon Lex Agrokor koji je napisala grupa Borg na čelu s Plenkovićem, kao i protuzakonita Nagodba po kojoj je rusima i lešinarima pripalo 80% Agrokora.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Profesor Vrček o lažnim znanstvenim radovima: Koliko prevara ima u studijama o covid cjepivima, maskama i strogom zatvaranju

U međuvremenu su grupa Borg, lešinari i Vujnovac dramatično uništili i opljačkali kompaniju za više milijardi EUR-a, rasprodali dobar dio imovine za preko 1 milijardu EUR-a, uzimajući proviziju za te “poslove”, a sve na račun građana Republike Hrvatske i njihovog životnog standarda.

S obzirom da je i u ovoj kriminalnoj transakciji u kojoj Vujnovac nije dao niti KUNE a dobio milijarde, ponovno sudjelovao Plenković tj. Država, postoji velika vjerojatnost za novu ogromnu odštetnu tužbu protiv Republike Hrvatske”, ističe Ivica Todorić.

Foto: Hina