Plenković prilično bahato soli pamet novinarima: Vi ste se dan i pol uzjogunili oko mog usputnog komentara

Plenković prilično bahato soli pamet novinarima: Vi ste se dan i pol uzjogunili oko mog usputnog komentara

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Vlade.

Na početku je izvijestio o čemu je sve razgovarala Vlada. Na pitanje zašto se u kazneni zakon nije uvrstila zaštita onih koji puštaju informacije koje su od javnog interesa, Andrej Plenković je rekao:

“Vjerujem da ste slušali moje uvodno izlaganje koje je naglasilo da je zadaća pravosudnih tijela u fazi tajnog postupka da može objaviti neke stvari takvog karaktera da se zadovolje temeljne informacije od javnog interesa. Bit je otkloniti narušavanje medijskih sloboda ili prava novinara, to je dopunom članka riješeno i tu nema mjesta tezi o tome da je izmjena usmjerena na utjecaj na slobodu medija ili ne daj Bože kazneni progon medija. Potom, da se ne narušavaju prava osoba uključenih u postupak, da okrivljenik ima zajamčenu presumpciju nevinosti, da se ranim puštanjem u informacija ne otežava vođenje kaznenog postupka. To su opća načela.”

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Karolina Vidović Krišto otkrila što zajedničko imaju Anto Nobilo, Čedo Prodanović i Andrej Plenković: A znate li zašto je Turudić onako sramotno čitao presudu Ivi Sanaderu?

23 zemlje imaju još restriktivniji zakon, dodao je, javlja N1.

O DORH-u za koji je znao reći da ne komuniciraju dovoljno prema javnosti, rekao je: “Njihova je zadaća komunicirati. Vlada je dala mišljenje na njihovo izvješće i svake smo godine naglasili da moraju komunicirati teme iz njihove nadležnosti. Loša je praksa da pitanja upućena Državnom odvjetništvu moramo odgovarati mi iz izvršne vlasti. To je poticaj odvjetništvu da bolje komunicira.”

O kandidatima za čelno mjesto DORH-a rekao je: “Pričekat ćemo sastanak Odbora za pravosuđe, da saslušaju kandidate i kad daju zaključak, Vlada će organizirati intervjue. Ako budemo s nekim zadovoljni, predložit ćemo ga Saboru.”

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Ponovno se javio Gazda Ivica Todorić: Evo kako Pavao Vujnovac zgrće novac. A ovo su njegovi moćni pomagači

Na optužbe Peđe Grbina da se na izmjene zakona o curenju informacija odlučio tek kad je procurila afera AP, Plenković je rekao: “To je samo pozicija oporbe. Sve dosad je bilo loše, na štetu uključenih u postupak. To je usputno… Bilo je u medijima interesna praksa u velikoj zemlji gdje su bile potrebne posebne odluke suda da se nekoliko godina nakon procesa neki dokumenti objave.”

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Profesor Vrček o lažnim znanstvenim radovima: Koliko prevara ima u studijama o covid cjepivima, maskama i strogom zatvaranju

Potom je okrenuo temu na afričku svinjsku kugu. “To je politološko-medijski fenomen, više nitko o tome ne govori osim ovih koji su novcima mobilizirali ljude da prosvjeduju, da ne govorim o ekstremističkim skupinama koje su se ubacivale… Prije kuge smo imali 150.000 svinja manje nego danas.”

O eventualnom štrajku sudaca rekao je da je ministar Ivan Malenica dobio zadatak razgovarati s njima. Dodao je da su već imali ogromno povećanje plaća. Čini mi se da sad možemo riješiti materijalna prava, ne vidim zašto suci nemaju pravo na božićnicu, pravo na dodatak za dijete, a o ostalome ćemo razgovarati. Što se tiče prijetnji bijelim štrajkom ili nesudjelovanjem u izbornom procesu, promijenit ćemo zakon i to ćemo tako riješiti. Glupo je da demokratski proces ovisi o tome da bi netko htio iskoristiti takvu zakonsku odredbu. Suci su neovisni, stručni. Dugoročno moramo imati opciju da odredbe zakona koje se odnose na izbor zastupnika za Sabor i EP, moraju biti isti.”

Uredbe koje će Vlada donijeti u konzultaciji sa sindikatima, liječnicima će jako narasti plaće kad se to riješi, dodao je.

O ideji DP-a da se u škole uvede vojna obuka, rekao je: “Da se vratimo na općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu i pucamo u Vrapču? Možda neka vrsta tečajeva, zašto ne…”

O novom izdavanju narodnih obveznica rekao je da to još razmatraju.

O napadu na Vukovaru rekao je da zna koliko i novinari, da nema točnu informaciju. “Kategorički osuđujemo nasilje. Zaustaviti djecu zbog naglaska i premlatiti ih, zaslužuje ozbiljnu kaznu i nadam se da će se to dogoditi. Nadam se da će i nogometni klub osuditi nasilje, u njihovo ime ne mogu govoriti.”

Na pitanje našeg novinara što znači onkraj zakona i koja je definicija polulegalnog: “Vi ste se ulovili te teme gdje sam kolegici to usput rekao i još sam joj iskazao razumijevanje jer je vaša kolegica bila glasnogovornica Restart koalicije. Za razliku od Milanovića koji je vašege kolegu Hrstića proglasio da nije novinar nego politički agitator, vi ste se dan i pol uzjogunili oko mog usputnog komentara. Ne sjećam se ni približno jednake vaše reakcije, ni drugih kolega, na taj napad na Hrstića. Čak sam tad rekao da me čudi da nitko ne reagira. Vidim dvostruke standarde. Komentar je išao u smjeru onoga što je ministrica kulture pojasnila. Za razliku od drugih medijskih kuća, vaša djeluje po europskom režimu, a ne po režimu kao ostale ovdje, ali vas nitko nije spriječio u djelovanju, niti je netko zabranio kao Milanović da uđete na pressicu. Čak ste dobili vremena i po pola sata za pitanja za razliku od drugih. Vašu reakciju doživljavam pretjeranu.”

“Sve je u javnom prostoru između vas i nas zbog javnosti i građana. Volio bih da pustite ponovno cijelu pressicu pa da čujemo sve”, istaknuo je na što je naš novinar Ilija Radić podsjetio da je N1 televizija jedina koja je pressicu emitirala u cijelosti, bez prekida.

“Vi ste medijska kuća koja je regulirana drugačije, vaš pravni status je drugačiji. Vaši kolege su krivo interpretirali, samo sam rekao da je vaš pravni status drugačiji. Ako sam tako treba reći umjesto polulegalno… Možemo sad javnosti objašnjavati da je vaš koordinator programa bio direktor PR-a SDP-a, još jedna kolegica isto, da je jedan vaš kolega bio glasnogovornik jednog predsjednika Sabora iz SDP-a. Ja s tim nemam problem, za razliku od Milanovića ne mislim da su oni politički agitatori. U drugim redakcijama nema tolike gustoće novinara da su u neko doba radili za neku političku opciju”, dodao je.

Na pitanje našeg novinara kad će doći na intervju na N1, Plenković je odgovorio: “To moramo još malo pregovarati. Ako budete dobri kao danas, možda se i to dogodi. Danas ste mi jako dobri. Nekad smo dobili sugestiju da bolje da naši ne idu kod vas jer ćete nas sve popapati…”

Foto: Hina