Marić sasjekao Kujundžićeve prijedloge: Zdravstvu su potrebne reforme, ne novi nameti

Marić sasjekao Kujundžićeve prijedloge: Zdravstvu su potrebne reforme, ne novi nameti
Ministar financija i potpredsjednik vlade Zdravko Marić je komentirao prijedloge ministra zdravstva Milana Kujundžića o poskupljenju cigareta i alkohola ali i slatkih pića. Poručio je da se probleme u zdravstvenom sustavu ne može riješiti novim nametima, te pozvao ministra da krene provoditi racionalizacije i reforme, prenosi 24sata.
Rekao je da alkohol i cigarete sigurno neće poskupiti 100 posto, koliko je tražio ministar Kujundžić, zato što bi takva mjera drastično povećala crno tržište u tim proizvodima.

“Konkretni izračuni još nisu gotovi. Mi već sad imamo oporezivanje alkohola, bezalkoholnih pića, duhana i duhanskih prerađevina. Ministarstvo financija, konkretno kod duhana, ne može zanemariti i element tržišta, da ne dođe do ponovnog buđenje crnog tržišta. Razumijem argumente kolege Kujundžića, ali takav prijedlog iz Ministarstva financija sigurno nikad ne bi došao, jer mi ne smijemo zanemariti aspekt hrvatskog društva i gospodarstva. Sigurno neće doći do nekakvih drastičnih poskupljenja koja bi značila poremećaj tržišnih okolnosti. Ukupna cijena ne ovisi samo o nama, mi propisujemo iznos trošarina”, rekao je Marić.

Porezni sustav ne može riješiti sve probleme

Ipak, potvrdio je da bi od novog poreza na šećer u sokovima država trebala godišnje ubrati oko 150 milijuna kuna. Na pitanje je li to tek početak tzv. zdravih poreza koje zemlje uvode te hoće li država ubuduće oporezovati i masno, slano, brzu hranu poput pomfrita, hamburgera, ćevapa ili grickalica, Marić je ostavio otvorenu mogućnost. S druge strane, ostavio je mogućnost da se snize porezi i na one zdravije prehrambene artikle.

“Nisam stručnjak za zdravstvo. U zdravstvenom sustavu je prevencija puno jeftinija i isplativija nego sanacija. Ne može porezni sustav riješiti sve probleme, ali mora dati svoj doprinos, kao sad. Još je prerano govoriti o novim porezima na različite prehrambene artikle. Ali zašto ne uzeti u razmatranje i da spustimo porez na onu zdraviju hranu. Uzet ćemo to u razmatranje u sljedećim razdobljima”, rekao je.

Dugovi se gomilaju

Upitan zašto nam zdravstvo ne cvjeta kad građani već plaćaju za poroke poput cigareta i alkohola 5,9 milijardi kuna, Marić je rekao da je država već sanirala zdravstvo, povećala zdravstveni doprinos, ali da se dugovi još, nažalost, gomilaju. Kaže da je zato i zdravstvu potrebno rezati troškove te provesti reforme jer je jasno da samo povećanje prihoda za njega ne daje rezultate.

Foto: Admir Buljubašić/Hina