Marić najavio da će Vlada pooštravat mjere i uvoditi nove u slučaju daljnjeg poskupljenja hrane

Marić najavio da će Vlada pooštravat mjere i uvoditi nove u slučaju daljnjeg poskupljenja hrane

Ministar financija Zdravko Marić rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada da trendovi ukazuju na to da će gospodarski rast biti nešto niži, a stopa inflacije značajno viša nego što je originalno planirano.

Marić je najavio da će na zadnjoj sjednici Vlade u travnju biti predstavljen program konvergencije i poslati ga u Bruxelles, što je, kako je rekao, prilika da ažuriraju makroekonomske projekcije. 

– U ovom trenutku nemamo još zadnje brojke, rekao je Marić.

– Trendovi su vam, nažalost, sljedeći – rast će biti nešto niži nego što je originalno planiran, a stopa inflacije značajno viša nego što je originalno planirano, dodao je.

O valu poskupljenja: moguće nove mjere

Osvrćući se na val poskupljenja, Marić je rekao da ne mogu neutralizirati sve inflatorne pritiske, ali ih barem mogu ublažiti. Dodao je da je na njima da prate razvoj situacije kako bi se Vladine mjere što je moguće više materijalizirale prema građanima.

– Mi smo bili egzaktni kod plina, gdje smo vrlo jasno rekli – da nema paketa mjera, prosječno povećanje cijene bi bilo gotovo 78 posto. S paketom mjera ono je nešto ispod 20. Naravno, ne za sve, prosječno. Naravno, one socijalno ugroženije skupine društva upravo će osjetiti taj najmanji porast, a neki drugi će nešto veći, ali u prosjeku to je nešto ispod 20 posto, rekao je Marić.

– Što se tiče hrane, to je ono što nas, naravno, najviše brine i trebamo na tome raditi. Mi ćemo, naravno, pratiti razvoj događanja i sukladno razvoju situacije po potrebi pooštravati neke stvari, uvoditi eventualno nove mjere, to ćemo sve vidjeti kako se stvari budu razvijale, dodao je.

Marić je rekao da na razini Europske unije sve zemlje proteklih mjeseci bilježe ubrzavanje inflacije.

– Hrvatska je i dalje točno na prosjeku 27 zemalja, dodao je.


Upitan u mogućnosti usporavanja ili odgode ulaska Hrvatske u eurozonu, Marić je rekao da se drže istog terminskog plana – 1. siječnja 2023. godine, pod uvjetom da ispunimo sve uvjete.

– Hrvatska do sada nije dala jedan jedini razlog nikome da se nešto uspori ili odgodi, poručio je.

O rekonstrukciji Vlade: “U skoro doba imat ćemo više informacija”

Upitan o rekonstrukciji Vlade, Marić je rekao da će premijer Andrej Plenković poduzeti sve potrebne aktivnosti te da ima i suglasnost što se tiče vladajuće koalicije da se to napravi kako treba.

– Vremenski okvir – ovisno o tome kako će svi ti razgovori ići, i u neko skoro doba imat ćemo više informacija, rekao je Marić.

Foto: Hina