Povratak otpisanih. Mirando Mrsić vraćen u SDP-a , a Maras još na čekanju

Povratak otpisanih. Mirando Mrsić vraćen u SDP-a , a Maras još na čekanju

Nekadašnji ministar rada i socijalne skrbi u SDP-ovoj vladi Mirando Mrsić, koji je iz SDP-a bio isključen 2018. godine, sada je vraćen u SDP odlukom stranačke Statutarne komisije. On je iz stranke bio isključen u eri Davora Bernardića, a sad je voljom aktualnog vodstva stranke vraćen u »staro jato«.

– Jučer je bila sjednica Statutarne komisije i sada sam službeno ponovo član SDP-a, potvrdio je informaciju sam Mrsić, a na pitanje hoće li preuzeti kakve stranačke dužnosti, odgovorio je da se treba sastati s predsjednikom zagrebačkog SDP-a Viktorom Gotovcem i vidjeti kako može pomoći u radu stranke, piše Novi list.

Mrsić je sada formalno u saborskoj mirovini, a kao liječnik, hematolog i osnivač Zaklade Ana Rukavina koja sustavno radi na proširenju Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, i dalje je posredno aktivan u struci. Godinama je bio saborski zastupnik, a u Milanovićevoj vladi i ministar, no nakon što se bio sukobio s Bernardićem, kao i cijela plejada SDP-ovaca koji su bili bliski sadašnjem predsjedniku Zoranu Milanoviću, bio je marginaliziran, a onda i isključen iz stranke. U dva mandata bio je i zastupnik u Skupštini Grada Zagreba, a na predsjedničkim izborima 2010. godine bio je direktor kampanje Ive Josipovića.

On je iz SDP-a bio izbačen u ožujku 2018. godine, a formalni razlog je bilo to što je bez odobrenja stranke podnio zakonski prijedlog koji je trebao stimulirati poslodavce da mlade zapošljavaju na neodređeno, umjesto da im nude ugovore na određeno vrijeme. Tadašnje vodstvo stranke je tvrdilo da pripremaju bolji prijedlog zakona od onog koji je Mrsić stavio u saborsku proceduru, a na kraju su SDP-ovi zastupnici podržali taj isti zakon, no nakon što je Mrsić bio isključen. Potom je osnovao stranku Demokrati s kojom nije uspio prijeći izborni prag, no nedavno je prestao biti predsjednik te organizacije – ona i dalje postoji, ali bez Mrsića.

Vezano uz ovaj slučaj, postoji određena analogija s također nekadašnjim ministrom u Milanovićevoj vladi, Gordanom Marasom, koji je isto tako podnio zahtjev za ponovnim učlanjenjem u SDP, no koji je zasad bez odgovora. Maras nije izbačen iz SDP-a, nego je ostao neupisan nakon prošlogodišnjeg »čišćenja« stranke u Zagrebu od strane vodstva pod Peđom Grbinom. Ubrzo nakon toga, na webu je podnio zahtjev za ponovnim učlanjenjem, taj je zahtjev došao do tajništva stranke, ali Maras od tada nije dobio poziv za povratak. U međuvremenu je u javnosti negativno komentirao Grbina, pa je teško očekivati da će ga ovaj pozvati natrag.

Za razliku od Mrsića, o njemu Statutarna komisija ne treba odlučivati jer nije bio isključen nego je bio – neupisan, ali Ibler ne šalje nikakvu informaciju o njegovom statusu. On je bio predsjednik zagrebačkog SDP-a, potom je ostao neupisan, a uvjeren je da je smetao izboru novog predsjednika u Zagrebu, Viktora Gotovca, pa ga zato nisu željeli u stranci. Sada je u statusu quo, i ne želi komentirati stranačke postupke – jer nije član.

Foto: Hina