Marija Selak napala ministricu Divjak: Škola za život puna je laži i manipulacija

Marija Selak napala ministricu Divjak: Škola za život puna je laži i manipulacija

Gosti HRT-ove emisije Peti dan Aleksandar Musić, Marija Selak, Nino Raspudić i Lana Bobić razgovarali su o reformi  školstva i aktualnim prijeporima o knjigama za lektiru.
Nino Raspudić ističe da je sve počelo “altruističnom odlukom Ivana Vrdoljaka i ulazak u koaliciju s HDZ-om kako bi navodno spasio reformu obrazovanja”, što ističe da je predstava za javnost, jer je cilj politička trgovina i prevara birača, piše Narod.

“Trgovačka strančica koja teži 1% zbog preslagivanja i političke trgovine, dobila je ministarstvo obrazovanja”, rekao je Raspudić i dodao da resorna ministrica nema “legitimitet i potporu” te stoga ne može ozbiljno i kvalitetno pristupiti obrazovnoj reformi, već je ona “loše rađena, krpana i improvizirana.”

Raspudić objašnjava da su se navike čitatelja promijenile s dolaskom novih tehnologija, ljudi su navikli na “brzo i kratko”, ali škola ne bi trebala biti “user friendly i kreativna”, već je namjera lektira širenje vokabulara i stvaranje čitalačkih navika.

“Čitanje je dobro, a knjiga je veličanstven izum čovječanstva”,  zaključio je Raspudić.

Doktorica filozofije i bioetičarka Marija Selak ističe da je reforma obrazovanja zapravo “gomila laži i manipulacija.”

Nikome nije jasno što je Škola za život, naglašava Selak te istaknula da je riječ o projektu autora Alain de Bottona, no nigdje nije postao dio kurikula, osim u Hrvatskoj. Zbog toga Selak upozorava da smo mi “država eksperiment”. Reforma nije kvalitetno ocijenjena, a uvodi se od iduće školske godine.

“Počela je u jesen, a uvodi se iduće godine. Na temelju čega? Gdje je evaluacija?”, upitala je Selak.

Također upozorava da je po navodnoj evaluaciji koja je provedena nakon samo 2 mjeseca od uvođenja, samo 30 % stručnih suradnika koji obučavaju nastavnike – razumije proces. Drugim riječima “oni koji govore što profesor treba raditi, ne znaju ni sami što treba raditi.“, istaknula je Selak te naglasila da je Plenković odgovoran za provedbu reforme.

Selak također ističe da nema dovoljno knjiga za fleksibilan popis literature za lektire, jer “fokus nije na knjigama. Fokus je na tabletima.”

Foto: Dario Grzelj/Hina