Marija Selak Raspudić otkrila zašto je Pupovac izabrao Anju Šimpragu: Želi imati sve pod kontrolom

Marija Selak Raspudić otkrila zašto je Pupovac izabrao Anju Šimpragu: Želi imati sve pod kontrolom

Saborska zastupnica Mosta, Marija Selak Raspudić, u Saboru je komentirala izjave predsjednika Zorana Milanovića o prijemu Finske i Švedske u NATO, a dotaknula se i rekonstrukcije Vlade.

“Treba pričekati što će se uopće točno dogoditi, hoće li se uopće Finska doista pokušati pridružiti NATO-u i kakav će prijedlog doći pred hrvatske saborske zastupnijke. Što se tiče izjave predsjednika Milanovića, mogu reći samo da je kocka bačena. Alea iacta est. U trenutku kad imamo predsjednika Republike, koji je doveo u vezu prava Hrvata u BiH, naš ključni vanjskopolitički strateški interes, i pridruživanje Finske NATO-u, možemo li si mi uopće priuštiti da odbijemo mogućnost da se borimo za taj ključni vanjskopolitički interes, koji je ujedno i pitanje sigurnosti Republike Hrvatske?”, upitala je Selak Raspudić.

Ono što je nama dosad najviše naštetilo je činjenica da se nikad nismo izborili za naše vanjskopolitičke ili unutarpolitičke interese, da smo išli isključivo poslušnošću prema Bruxellesu, umjesto da smo iskoristili sve pravne mogućnosti da se izborimo za ono što nam pripada, dodala je, javlja N1.

Istaknula je da se za Hrvate u BiH ne traži se ništa osim onoga što sami ne pružamo svim ostalim članicama Europske unije. “Ovo može samo pomoći Europskoj uniji, NATO-u i Finskoj da budemo još sigurniji unutar cijele Europe”, rekla je.

“Nijedna dosadašnja vlast nije učinila dovoljno za Hrvate u BiH”

“Legitimno izabran predstavnik građana, predsjednik Republike Hrvatske, doveo je u direktnu vezu položaj Hrvata u BiH i prijem Finske u NATO. U trenutku kad raspolažemo takvim odnosom pojmova, možemo li mi odbiti da iskoristimo situaciju i izborimo se za prava Hrvata u BiH, koja su sustavno narušavana? Dakle, odgovornost je i na nama. Ovo jest radikalan čin, ali da se ranije radilo kako spada, do njega ne bi ni došlo. Možda je ovdje više riječ o tome da se osvijeste europske institucije i svi ključni inozemni igrači na bh. političkoj sceni oko položaja Hrvata u BiH. Možda je cilj ovoga da se osvijesti položaj Hrvata u BiH i time dođe do mogućnosti da se izmijeni izborni zakon u toj zemlji”, rekla je Selak Raspudić.

Ne misli da je ijedna dosadašnja vlast dovoljno učinila za promjenu izbornog zakona ili položaj Hrvata u BiH, dodavši da bi promjena izbornog zakona dovela do stabilizacije stanja u BiH, a samim time i do bolje razine sigurnosti u Europi.

“Ne mislim da je Zoran Milanović trojanski konj Kremlja i uopće te pojednostavljene podjele koje rezultiraju izrazitom polarizacijom durštva, gdje smo imali vaksere i antivaksere, a sad one koji podržavaju Ukrajinu i rusofile, mislim da je jako štetno za društvo. Ne mora svatko tko razgovarao o prilikama u Ukrajini ili promišlja odluke drugačije od standardnoga mora odmah biti proglašen rusofilom”, rekla je Selak Raspudić.

O rekonstrukciji Vlade

Što se tiče rekonstrukcije Vlade, saborska zastupnica Mosta tu ne vidi iznenađenja.

“Zanimljivo, s obzirom na spekulacije koje su se pojavljivale ranije, Anja Šimpraga zauzima mjesto potpredsjednice Vlade, što pokazuje da Milorad Pupovac nije sklon ideji da bilo tko tko je malo nezavisniji dođe na to mjesto, odnosno da želi zadržati uzde u svojim rukama”, rekla je Selak Raspudić.

“Filipović je očekivan izbor, ali pokazalo se da je to političar koji nema dobre socijalne vještine, a da su upravljačke nama nepoznate tako da ne možmo biti optimistični oko njegova izbora. Bilo koja osoba koja u trenutku ovolikih afera i rekonstrukcije Vlade zbog korupcije prihvaća mjesto u ovoj Vladi, pokazuje da podržava koruptivne procese jer želi doprinijeti stabilizaciji iste te Vlade, umjesto da se opredijeli za njezinu kritiku ili smjenu. Odnosno, pojednostavljeno, ne može čestita osoba biti dio takve Vlade”, rekla je Selak Raspudić.