Varaždinski prvaci iz robotike – Uspjeh dolazi kroz motivaciju i kvalitetne pripreme

Varaždinski prvaci iz robotike – Uspjeh dolazi kroz motivaciju i kvalitetne pripreme

Reforma obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj godinama tapka u mjestu i odgovorni se ponašaju neodgovorno, ali unatoč tome rezultati naših mladih natjecatelja na raznim međunarodnim natjecanjima su vrlo značajni i ipak daju vjeru u bolju budućnost. Nažalost tu „bolju budućnost“ počesto traži i vani, a nama ostaje stalno pitanje!-  Za koga mi to školujemo našu djecu?

No vratimo se našim  uspješnim učenicima. Ovaj puta se radi o polaznici programa robotike Centara izvrsnosti Varaždinske županije koji su na dva međunarodna natjecanja, RoboCup Junioru i Otvorenom prvenstvu Austrije, osvojili 29 medalja.

Mladi robotičari iz Centara izvrsnosti Varaždinske županije na RoboCup Junior natjecanju, koje je ove godine održano virtualno, u konkurenciji 113 ekipa osvojili su šest prvih, sedam drugih i pet trećih mjesta. Bilo je to i izlučno natjecanje za Europsko prvenstvo u robotici, koje će se početkom lipnja održati u Portugalu. Na Europsko prvenstvo se plasiralo 14 polaznika programa: Antonela Nikolić, Mirta Obelić, Barbara Prutki, Luka Kolarić, Filip Meljnjak, Vanja Novoselec, Juraj Kolarić, Jakov Crnički, Franko Prikratki, Marin Rođak, Nino Petek, Borna Svržnjak, Nikša Vaupotić i Gabrijel Kraljić. Na Otvorenom prvenstvu Austrije, u konkurenciji 60 ekipa, varaždinski su robotičari osvojili 11 medalja u sedam kategorija, šest zlatnih, tri srebrne i dvije brončane. To je najboljih rezultat Hrvatske na tom natjecanju u posljednjih 12 godina, priopćili su iz Varaždinske županije.

Varaždinski robotičari trenutno sudjeluju u virtualnom natjecanju Challenge Robocup Asia – Pacific Tianjin, koje traje do sredine svibnja.

Rezultati polaznika Centra izvrsnosti postignuti su s mentorima Ivicom Kolarićem, voditeljem programa robotike, te Ivanom Kolarićem, Jelkom Hrnjić i Marijom Bencun. Iz Varaždinske županije dodaju da taj program postaje jezgra robotike u Hrvatskoj, o čemu govori i podatak da su, osim učenika iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, njegovi redovni polaznici mladi robotičari iz Zagreba.

Agilni profesor ivica Kolarić, koji je godinama odgaja i stvara šampione ističe godinama vodi natjecatelje i ubire s njima medalje, a sve započinje radionice iz robotike, za koje kaže kako za cilj imaju upoznati nastavnike s načinom rada koji voditelji provode u svojim školama i pokazati kako njihova ideja izgleda u praksi. – U proteklom razdoblju osvajali smo zlatne, srebrne i brončane medalje u različitim kategorijama na svjetskim natjecanjima. Ponos je neopisiv, a želja za nastavkom postizanja ovakvih rezultata je nemjerljiva, istaknuo je Kolarić.

Uspjeh zapravo dolazi nakon što se kvalitetno odradi priprema i u tome nastavnici imaju svoju značajnu ulogu. Oni koji su motiviraniji i koji prepoznaju interes učenika postižu i zavidne rezultate poput robotičara iz Varaždina.  

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Foto: Hina