Marija Selak Raspudić tvrdi: Ministar Horvat želi legalizirati korupciju

Marija Selak Raspudić tvrdi: Ministar Horvat želi legalizirati korupciju

Zastupnica Marija Selak Raspudić nezadovoljna novim Zakonom o obnovi. Smatra da se tako legalizira korupcija pa poziva građane da se tome suprotstave.

“Umjesto da je konačno počeo obnavljati kuće oštećene potresom, predložnim izmjenama Zakona o obnovi ministar Horvat pokušava legalizirati korupciju u građevinskom sektoru.

U potpunosti je neprihvatljivo dizanje pragova javne nabave s 500 000 na 39 milijuna kuna. Naša je obaveza zaštititi javni interes i transparentnost trošenja javnog novca.

Nećemo pristati da se obnova provodi bez javne nabave i kontrole DKOM-a”, ističe marija Selak Rasudić.

Davor Nađi, predsjednik stranke Fokus, također ima rimjedbe na izmjene Zakona o obnovi.

Ustvrdio je na Twitteru da je o “sezona pljačke na javnoj obnovi je započela”.

“Situacija je jednostavna, javnost se iscrpljivlalo gotovo godinu i Pol dana, s izbjegavanjem namjere. Gotovo ništa se na području Zagreba nije napravilo, no sada kada se javnost iscrplio, odlučilo se da se fleksibilizira proces javne nabave u smjeru da se smanji transparentnost javne nabave i da se zaobiđu javni natječaji”, rakao je Nađi. .

“Dosad se moglo do razine 500.000 ugovoriti nabava da tijelo koje ugovara nabavu odabere tri poduzeća na koja će poslati ponudu. Sada imamo situaciju da se taj princip može primijeniti na vrijednosti do 39,3 milijuna kuna. To je jako plodno tlo za korupciju i to je područje gdje se najviše korupcije na području javne nabave događa”, dodao je Nađi.

Predsjednik Fokusa kaže da se zbog svega “postavlja pitanje je li se namjerno čekalo i iscrpljivalo javnost da ljudi postanu toliko očajni da su spremni prihvatiti bilo što pa i ovakve izmjene zakona”.

Nađi je također istkanuo da se izmjenama ne rješava ono zbog čega je došlo do toga da su zgrade u lošem stanju, a to su imovinski pravni odnosi.

Foto: Hina

Facebook Comments