Umro je čovjek koji je bez srama govorio o svojim udbaškim rabotama: Proganjao je hrvatsku emigraciju

Umro je čovjek koji je bez srama govorio o svojim udbaškim rabotama: Proganjao je hrvatsku emigraciju

Marijan Kraljević-King, privatni detektiv, dugogodišnji policajac, ali i čovjek koji je bio “sigurnjak” u diplomatskim predstavništvima SFRJ i kao takav bio zadužen i za praćenje političke emigracije, preminuo je u nedjelju u 84. godini nakon kratke i teške bolesti.

Kraljević-King nikad se nije libio govoriti o dijelu svoje policijske karijere u bivšoj državi kad je bio pomoćnik tadašnjem jugoslavenskom konzulu Vojislavu Đukiću i tvrdio je da je on bio profesionalac koji je radio svoj posao, javlja Jutarnji list.

Stuttgart je bio značajno uporište organizacije HRB (Hrvatsko revolucionarno bratstvo) pa je politika SDS-a bila da se pripadnicima hrvatske političke emigracije bave hrvatski kadrovi. U tom kontekstu u medijima je bila objavljena jedna audiosnimka razgovora Josipa Perkovića i Josipa Boljkovca, te Marijana Kraljevića-Kinga gdje King na izravan Boljkovčev upit zna li tko je ubio Đurekovića odgovara: “Mi smo ga ubili, tko bi drugi”, misleći pritom na službu državne sigurnosti. Kraljević je izjavio da ga je Boljkovac molio za razgovor te da se “s njim nepozvan pojavio Perković”, prenosi Tportal.

“Primio sam ih u svojoj kući, pili smo dobro vino mog prijatelja, razgovarali o policiji i Udbi…, nisam znao da Perković snima razgovor”, rekao je Kraljević.

Na slici: Na slici Budimir Lončar i Marijan Kraljević King

Foto: Hina

Facebook Comments