Marija Selak savjetuje Pupovcu: Neka se ugleda na krnju Antu Tomića

Marija Selak savjetuje Pupovcu: Neka se ugleda na krnju Antu Tomića

Marija Selak i Nino Raspudić iznijeli su u Petom danu zanimljiva stajališta o spaljivanju krnje Milorada Pupovca na maškarama u Kaštelima. Selak se u uvodu našalila da bi svi u studiju trebali biti povrijeđeni jer to što ih nitko nije spalio pokazuje da nisu utjecajni i moćni.

„Prvo i osnovno pitanje je potpadaju li maškare pod vrijednosni sud. Mislim da ne potpadaju, a ako i potpadaju onda ne poznajem nijednu moralnu vertikalu u javnom prostoru čiji bi vrijednosni sud uzela za ozbiljno. Ako bismo maškare postavili pod moralni sud ,onda bi bilo teško odrediti što se smije, a što ne smije”, rekla je Selak dodajući da u tom slučaju više ne bi mogli govoriti o maškarama.

„Ako ćemo krenuti prema takvim mehanizmima, onda se zaista približavamo onome što nazivamo terorom političke korektnosti”, istaknula je Selak naglašavajući da sve ovisi o interpretaciji.
„Kada Pupovac svira, a Plenković pleše nitko ne može sa stopostotnom sigurnošću reći je li to zato što su nama Srbi krivi za sve ili zato što se mi rugamo s tim da su nama Srbi krivi za sve”, istaknula je Selak i navela da je Ante Tomić reagirao ispravno kada je prije nekoliko godina spaljen kao krnje u svom rodnom selu Prološcu pored Imotskog.

„Nakon što su njega spalili on je napisao jedan duhovit tekst o tome koliko ga čitaju ili ne čitaju u Prološcu. To znači prihvatiti igru i šalu na svoj račun”, rekla je Selak.
Nino Raspudić je naglasio da je karneval tradicionalno vrijeme kada je u jednom danu sve dopušteno. Kraljevi su bili ponižavani kao lude, lude su postajali kraljevi, rugalo se papama, predsjednicima pa stoga ne vidi razlog da tako ne bude i dalje.

„Kada govorimo o kaštelanskom karnevalu, onda on gađa moć a ne nemoć. Što se tiče slučaja Pupovac, on je bizaran. Nisam vidio većeg licemjerja od Pupovčeve žalopojke u javnosti. Pupovac nije spaljen kao generički Srbin”, rekao je Raspudić dodajući da je Pupovac postao krnje jer je sudjelovao u sramotnoj političkoj trgovini, preslagivanju i prevari birača.
„Pupovac je moćnik i dio vlasti. Ima i svoj tjednik koji vrlo oštro nastupa u javnosti”, zaključio je Raspudić.

Foto: Dario Grizelj/Hina