Marijan Pavliček u Saboru: Hrvati moraju i trebaju dobiti svoj entitet u BiH

Marijan Pavliček u Saboru: Hrvati moraju i trebaju dobiti svoj entitet u BiH

Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, poručio je u srijedu kako su zadnji pregovori u Neumu pokazali da se Hrvati opet marginaliziraju te je krajnje vrijeme da Hrvatska, kao njegova supotpisnica, traži reviziju Daytonskoga sporazuma.

“Hrvati moraju i trebaju dobiti svoj entitet u BiH, samo kroz vlastitu federalnu jedinicu unutar BiH kao narod će opstati i sljedećih 50, 100, 200 godina, BiH će opstati kao funkcionalna država, a ne kao sada međunarodni protektorat”, izjavio je Pavliček u slobodnom saborskom govoru, javlja tportal.

Naglasio je da su Hrvati danas u BiH sve samo ne konstitutivan narod, pretvaraju se u nacionalnu manjinu, gube brojna prava. Hrvati, nabrojao je, nemaju nacionalni tv kanal na svom jeziku, ne mogu birati svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, to za njih rade Bošnjaci, izgubili su 250 do 300 tisuća stanovnika.

Zadnji pregovori u Neumu pokazali su da se Hrvati marginaliziraju, iako kao narod koji treba imati jednaka prava kao i Bošnjaci i Srbi, zato treba otvoreno pričati što Hrvatska treba poduzeti, poručio je Pavliček.

O slanju vojske izvan RH odlučuje Sabor, ne predsjednici države i vlade

Darko Klasić (HSLS) istaknuo je kako u javnosti često kolaju izjave koje zbunjuju građane, a jedna od njih je i ona o slanu pripadnika Hrvatske vojske izvan granica države.

“Odluku o slanju pripadnika HV-a ne donose ni predsjednik države ni Vlade, nego Sabor”, naglasio je zastupnik pa kritizirao najnovije izjave predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini.

“Zar nije Vlada 2013. i 2014., kad je on bio premijer, pratila događanja u Kijevu i podržavala želje naroda za demokratskim promjenama i europskim integracijama, zar nismo 2014. poslali zrakoplov kako bi iz Kijeva u Zagreb dovezao grupu teško ranjenih ukrajinskih branitelja”, upitao je Klasić.

Slaže se, rekao je, da hrvatski vojnici ne trebaju ratovati u tuđim ratovima, no ne slaže se sa “retorikom izričaja” predsjednika i licemjernošću njegovih izjava.

Predsjednik daje izjave kao da je činovnik u Kremlju

Nezavisni Hrvoje Zekanović kazao je da predsjednik Milanović daje “čudnovate izjave, kao da je činovnik u Kremlju”, a vladajuće poziva da „budu malo hrabriji“ i odluče se da na svjetlo dana dođe deklaracija o Ukrajini.

“Deklaracija ima jednostavan sadržaj, a to je da se priznaje cjelovitost, nepovredivost teritorija nama prijateljske Ukrajine, ovdje ne govorimo o ratu, slanju vojnika, nego o jednostavnoj činjenici da kao Sabor moramo reći svoj stav o ovom ključnom problemu”, naveo je zastupnik.

Izrazio je uvjerenje da neće biti rata između Ukrajine i Rusije te pozvao i Ruse i Ukrajince da na ljeto dođu na Jadran i budu naši gosti.

Foto: Hina