Marko Francišković mora ponovno u zatvor: Njegov odvjetnik optužio “pravosuđe s posebnim potrebama”

Marko Francišković mora ponovno u zatvor: Njegov odvjetnik optužio “pravosuđe s posebnim potrebama”

Marko Francišković koji je gotovo godinu dana bio pritvoren zbog javnog poticanja na terorizam opet mora u istražni zatvor, objavio je u četvrtak njegov odvjetnik Zvonimir Hodak.

“Čuli ste za izraz “pravosuđe sa posebnim potrebama.” Marko Francišković mora natrag u pritvor. Tuzilastvo u godinu dana nije uspjela dignuti optužnicu. Što više nije uspjelo saslušati ni jednog svjedoka. No, Visoki kazneni sud usvaja žalbu DORHA i vraca Franciškovića u istražni zatvor. Dragovoljac Domovinskog rata,otac petero djece, sad čeka i šesto, zna što je pravosuđe s posebnim potrebama. Da je bar sin poznate sudkinje ali sad je kasno žaliti za tom privilegijama. Borba traje i dalje”, objavio je Hodak na facebooku ne pojašnjavajući detalje.

Visoki kazneni sud ni Državno odvjetništvo o tome se nisu oglasili na svojim internetskim stranicama.

Franciškoviću je 11. studenoga zagrebački Županijski sud ukinuo istražni zatvor jer mu ni nakon skoro godinu dana provedenih u pritvoru nije potvrđena optužnica. Sud mu je pritom zabranio pristup internetu i obvezao ga na javljanje policiji u Zadru gdje ima prebivalište, javlja Tportal.

Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno.

Svo troje sumnjiče da su postupali sa ciljem “ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti”.

Francišković je osumnjičen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenih radi suzbijanja pandemije covida.

Istupe je, tvrde u tužiteljstvu, snimao i objavljivao na društvenim mrežama pozivajući na mobilizaciju i napade na članove vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.

Pozive na rušenje vlasti navodno je i iz istražnog zatvora diktirao supruzi, koristeći pravo na telefonske kontakte s obitelji.