Matematičar Nenad Bakić srušio mit i o “strašnim gutačima struje”: Punjač za mobitel godišnje potroši osam lipa

Matematičar Nenad Bakić srušio mit i o “strašnim gutačima struje”: Punjač za mobitel godišnje potroši osam lipa

Osim drastično skupljeg plina, eksplozivno rastu i cijene električne energije koje predstavljaju teret za mnoge potrošače. Noću, kada je svjetlo ugašeno, a vi ležite u krevetu, postoje kućanski aparati koji “gutaju” struju.

Bilo da se radi o kabelu za punjenje, routeru za internet ili zamrzivaču – mnogi uređaji noću nepotrebno povećavaju račun za struju. Ali postoje jednostavni trikovi kako te kućanske aparate noću doslovno izvući iz utičnice i uštedjeti struju (često se isplati promijeniti i dobavljača).

Router radi i troši električnu energiju 365 dana u godini i, iznad svega, 365 noći. To se svakako odražava na račun za struju. Najbolji savjet za uštedu novca: isključite router noću! Ne samo da štedite struju, nego se i štitite od hakerskih napada.

Još jedan noćni gutač energije je zamrzivač: godišnje se na korištenje potroši oko 145 eura. Naravno, proizvodi se moraju hladiti i noću, a ne možete tek tako isključiti struju. Ali ako redovito odmrzavate zamrzivač, ne trošite nepotrebnu energiju. Jer što je deblji sloj leda, potrebno je više električne energije za održavanje niskih temperatura. Dakle, ako redovito odleđujete zamrzivač, štedite između 15 i 45 posto na troškovima energije.

Navečer brzo napunite mobitel i ostavite punjač u utičnici? Budite oprezni: punjač nastavlja trošiti struju i nepotrebno povećava vaš račun za struju. Iz tog razloga uvijek ga izvucite iz utičnice nakon punjenja ili koristite višestruku utičnicu s prekidačem koji se može isključiti, prenosi Fenix Magazin.

Matematičar Nenad Bakić srušio je mit o punjaču za mobitel kao “gutaču struje”.

“Evo izračunao sam. Punjač za mobitel je navodno ‘gutač energije’.Dok ne puni, a uključen je, troši oko 0,25 Watta, dakle za 8 sati oko 2 Wh, odnosno oko 0,002 kWh.Noćna tarifa je oko 40 lipa za kWh, dakle ovo je za jednu noć oko 0,08 lipa, odnosno oko 8 lipa na 100 noći.

Odnosno oko 30 lipa = 0,3 kune za cijelu godinu.Veliki gutač enegije! Tko će ištekavati punjač cijele godine za 30 lipa i da li se time uništava punjač i njegova zamjena košta više energije nego ova ‘ušteda’?No, vidjeli smo da ni ‘veliki znanstvenici’ kao lažni član The Royal Society, mali slatki Ruđer Bošković 2.0 dot-com, pa onda Štagljar, Čičin-Šain i ostali ne barataju ni osnovama matematike, a igrali bi se epidemiologa – pa onda ovo i nije tako strašno! Svakako pogledajte njihove sulude uratke u komentarima!

Uzeo sam stare podatke za punjač. Podaci za nove su oko 1/4 tih. Dakle sve treba podijeliti s 4!

Rezultat: Punjač za mobitel koji je priključen u struju, ali ne puni, i tako svaku noć po 8 sati tijekom godine dana, potroši struje oko 7-8 lipa u godinu dana”, ističe Nenad Bakić.

Foto: Hina