Medicinske sestre napale Kolindu zbog njezinih izjava o korupciji, cvijeću i čokoladi

Medicinske sestre napale Kolindu zbog njezinih izjava o korupciji, cvijeću i čokoladi

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) osudila je u utorak izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović u kojoj je spomenula medicinske sestre u kontekstu korupcije.

Govoreći o korupciji u hrvatskom društvu, Grabar-Kitarović je na primanju međunarodnih dopisnika akreditiranih pri EU kazala da su je ‘prijatelji pitali zašto nije ništa odnijela u bolnicu, jer medicinske sestre to očekuju’. Naglasila je da kod odlaska u bolnicu „svi očekuju“ (to zapravo znači medicinske sestre i liječnici) da im „donesete cvijeće, čokoladu i slične stvari“.

Time je predsjednica Republike insinuirala da medicinske sestre ‘očekuju’ nešto od pacijenata o kojima vode zdravstvenu skrb, ističe HKMS u priopćenju.

‘Medicinske sestre i tehničari u najvećoj mjeri svoj posao obavljaju profesionalno i etično i maksimalno su posvećeni pacijentima. Nedopustivim držimo povezivanje te humane profesije s koruptivnim radnjama‘, kaže se u priopćenju.

Svaki savjesni građanin koji ima saznanja ili sumnja u počinjenje kaznenog djela ima dužnost to prijaviti s navođenjem imena i prezimena osobe za koju postoji sumnja. Etiketiranje sestrinstva kao koruptivne djelatnosti je neprihvatljivo, rekao je predsjednik HKMS-a Mario Gazić.

HKMS očekuje da vladajući konačno počnu rješavati nagomilane i goruće probleme kao što su nedostatak medicinskih sestara, nepriznavanje visokoobrazovanih medicinskih sestara u sustavu, loša organizacija i neodrživi uvjeti rada u sestrinstvu, potplaćenost, nepravedan način napredovanja, nepravilna raspodjela radnog opterećenja, nejasna sistematizacija radnih mjesta i sve češća izloženost verbalnom i fizičkom zlostavljanju, stoji u priopćenju.

Izvaju aktualne predsjednice komentirao je i dr. Slaven Letica.

“Javno sramoćenje hrvatskih učenika, studentata, medicinskih sestara i liječnika u međunarodnoj javnosti koje je učinila „šefica države“ koja je štitila obične i organizirane kriminalce, udjeljivala predsjedničku milost slobode dilerima droge i obećavala kako će kriminlcima, pod uvjetom da su njeni prijatelji, nositi kolače u tamnicu, može se objasniti samo na dva načina: (a) akutnim ili kroničnim moralnim ludilom ili (b) priprostom ljudskom glupošću”, napisao je Letica.

Foto: Hina