Mediji prešućuju pravu istinu o heroju Huanitu: Čak 15 kilograma marihune malo je previše za osobne potrebe

Mediji prešućuju pravu istinu o heroju Huanitu: Čak 15 kilograma marihune malo je previše za osobne potrebe

“Gdje drugdje ako ne u antifašističkoj Rijeci: Tamo se na Korzu javno pušila trava uz zahtjev za legalizacijom te lake droge, ali i u znak potpore Huanitu Luksetiću, oboljelom od multiple skleroze, koji je osuđen na dvije godine zatvora, bezuvjetno. Njegova majka, a i brojni drugi, tvrde, ne bez osnove, da on takvu kaznu zbog prirode svoje bolesti nije u stanju izdržati. Osim ako je, eventualno, ne provede u zatvorskoj bolnici, što bi bila vjerojatna opcija – kad ne bi bilo obećanja o pomilovanju, kojeg je Predsjednica obećala Huanitu iz humanitarnih razloga. A svakako dijelom i iz razloga podizanja svoje popularnosti”, piše Narod.

“Naravno, pomilovanje je teško sporiti kao humani čin. Kao što je teško sporiti presudu, jer se presude ne smiju donositi zbog sentimenata javnosti prema nekome, već isključivo prema stupnju i načinu kršenja zakona. Pravda nije bez razloga još od antike prezentirana kao slijepa.

No kad mediji počnu na očit način manipulirati jednim događajem, postavlja se pitanje koji je stvarni cilj dizanja buke. Humanost nije sigurno, iako se ona uvijek najlakše u medijima prodaje, naročito ako je lažna. Ipak, pogledajmo stvari racionalno.

Svugdje je inicijalno objavljeno da je Huanito pao s 12 stabljika marihuane, pa sam tako morao “proći” i kroz desetak portala da bih konačno pronašao da je Huanito, u stvari, osuđen zbog 15 kg marihuane, a ne zbog 12 stabljika. No tu se “lažne vijesti” nastavljaju: Svi su manje-više javili kako se radi o 15 kg, ali zajedno sa stabljikama i listovima. To nije točno, radilo se o 22,3 kg, a količina je na suđenju reducirana na 15 kg nakon što su iz zaplijenjene količine izbačene stabljike, plus spomenutih 11 ili 12 stabljika, ovisno o izvoru. -To su ujedno bile i dvije posve odvojene točke optužnice.

Isto tako, svi mediji su ustvrdili da bi Huanito od te količine mogao dobiti kanabisova ulja tek za koji mjesec, no to nije ono što je ustvrdio sudski vještak. Dapače, sudski vještak je ustvrdio nešto posve suprotno. U obrazloženju presude sutkinja Tatjana Čargonja je rekla da se radi o vrlo velikoj količini konoplje, od koje se mogla dobiti velika količina ulja, i to za višegodišnju osobnu uporabu.

Nalaz toksikološkog vještaka, prema kojem je – ako se uzmu u obzir Luksetićeva objašnjenja da je koristio gram ulja kanabisa dnevno – iz dijela biljne materije zaplijenjene od Luksetića, samo iz cvjetnih vrhova i pripadajućeg lišća, mogla dobiti količina ulja kanabisa dostatna za četiri do pet godina konzumacije i to po onom koliko on kaže da uzima ulja. To baca u vodu medijske ekspertize o količini za osobnu upotrebu. To, jednostavno, nije količina za osobnu upotrebu. Ni po kom kriteriju. Tim više što je imao pomoćnika koji mu je pomagao oko vrta”, naglašava Narod.

Foto: Miljenko Klepac/Hina