Messi je fenomenalan, ali ovo je dokaz da je FIFA malo gurala Argentinu: Zašto je za Gaučose dosuđeno toliko jedanaesteraca?

Messi je fenomenalan, ali ovo je dokaz da je FIFA malo gurala Argentinu: Zašto je za Gaučose dosuđeno toliko jedanaesteraca?

Treći put u povijesti argentinska nogometna reprezentacija je osvojila naslov svjetskog prvaka.

“Gauči” su u jednom od “najluđih” finala u povijesti porazili branitelja naslova Francusku sa 4-3 boljim izvođenjem jedanaesteraca nakon što je susret u 120 minuta završio 3-3. Argentina je svjetske naslove osvojila i 1978. i 1986.

Do prve titule Argentina je došla na svom tlu 1978. godine pobijedivši na krilima najboljeg strijelaca turnira Maria Kempesa u finalu Nizozemsku sa 3:1 nakon produžetaka, javlja Sport klub.

Osam godina kasnije na scenu je stupio Diego Maradona. “Mali zeleni”, kako je glasio njegov nadimak,je vukao “Gauče” do novog slavlja, a završnom susretu Argentina je pobijedila Njemačku sa 3:2.

Argentina je još tri puta bila u finalu, no sva tri puta je poražena. Na prvom World Cupu 1930. izgubila je od Urugvaja sa 2:4, do finala je došlo i 1990. no Njemačka je bila bolja sa 1-0. Identičnim rezultatom “Elf” je pobijedio “Gauče” i u finalu 2014. u Brazilu.

Francuska je propustila priliku postati tek treća reprezentacija u povijesti koja je obranila naslov. To su do sada uspjeli jedino Italija (1934, 1938) i Brazil (1958, 1962).

Francuzima je ovo bilo četvrto finale na svjetskim prvenstvima i drugi poraz. Prvi put su poraženi 2006. od Italije nakon izvođenja jedanaesteraca.

“Tricolori” su tako ostali na dvije svjetske titule osvojene 1998. i 2018. godine.

Leo Messi je u 23. minuti finala Svjetskog prvenstva zabio za 1:0 vodstvo Argentine protiv Francuske iz penala. Ovime je srušen rekord po broju dosuđenih jedanaesteraca za jednu reprezentaciju na jednom Svjetskom prvenstvu.

Svi teoretičari zavjera koji su tvrdili kako FIFA i suci na ovom SP-u u Katru otvoreno pomažu Leu Messiju i njegovim Argentincima da dođu do titule svjetskih prvaka sada su došli na svoje, javlja Tportal.

Naime, u korist Argentinaca je na ovom SP-u dosuđeno čak pet jedanaesteraca! Do sada su rekorderi bili Portugalci i Nizozemcima kojima je 1966. i 1978. godine suđeno po četiri penala.

A od danas u Argentinci postali apsolutni rekordi s pet dosuđenih jedanaesteraca na jednom Svjetskom prvenstvu. Treba li naglašavati da je svih pet na ovom SP-u realizirao – Leo Messi…

Foto: Hina