Milan Bandić ima državljanstvo Bosne i Hercegovine i dipolomatsku putovnicu: Sprema li se za bijeg?

Milan Bandić ima državljanstvo Bosne i Hercegovine i dipolomatsku putovnicu: Sprema li se za bijeg?

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ima diplomatsku putovnicu Republike Hrvatske. Potvrdilo je to Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) za Index.

– Sukladno Zakonu o putnim ispravama hrvatskih građana, članak 9.c, točka 21., gradonačelnik Grada Zagreba ima pravo na diplomatsku putovnicu za potrebe službenog putovanja u inozemstvo. Istim zakonom propisani su svrha i uvjeti korištenja diplomatske putovnice. Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću izdana je diplomatska putovnica 16. lipnja 2015. godine s rokom valjanosti do 16. lipnja 2020. godine – stoji u odgovoru.

S diplomatskom putovnicom Bandić može lakše putovati. Primjerice, može brže proći kroz kontrolu prtljage, no diplomatska putovnica ne znači da ima diplomatski imunitet.

Kako javlja Index, Bandić je jedini gradonačelnik u Hrvatskoj koji ima diplomatsku putovnicu. Pravo na nju ima niz dužnosnika – od predsjednika RH i njihovih obitelji, premijera i ministara…

Podsjetimo, Index je u četvrtak objavio da Bandić ima i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Milan Bandić se odlično pripremio za situaciju da nešto pođe po zlu i da  mora napustiti  Hrvatsku. Bosna i Hercegovina bi u tom slučaju bila   destinacija koja bi ga mogla spasiti od zatvora.

Foto: Daniel Kasap/Hina