Milan Vrkljan odgovorio na optužbe da je talac Vilija Beroša: Pa zato što poznam čovjeka

Milan Vrkljan odgovorio na optužbe da je talac Vilija Beroša: Pa zato što poznam čovjeka

Milan Vrkljan je za N1 odgovarao na pitanja vezana uz to da je u samo nekoliko dana od predsjednika saborskog kluba Domovinskog pokreta (DP) postao čovjek, kako su napisali na Facebook stranici stranke, “bez izbornog legitimiteta i talac Vilija Beroša”.

“Svojevremeno, kad je Miroslav Škoro došao do mene kući tražiti podršku, ponuđeno mi je da budem jedan od suradnika, najbliži suradnik, da između mene i njega nema posrednika. Jedan od uvjeta je bio da razgovaramo o politikama koje će provoditi DP”, opisivao je Vrkljan početak svog političkog angažmana u DP-u:

“Moj prijedlog je bio da DP bude stranka centra i od centra desno, da bude svjetonazorski sljedbenik Starčevića, Radića i Tuđmana i da temeljem toga budemo pokret koji će okupljati široke simpatizere. On je rekao da prihvaća i ja sam vjerovao da mi vodimo takvu politiku.”

“Danas, što je ostalo od tog svjetonazora u DP-u? DP kao opozicijska stranka ne može birati ministre, direktore javnih poduzeća, ne može kadrovirati. Ali, što može? Može na malim primjerima, gdje imamo utjecaja, pokazivati kakvu ćemo mi kadrovsku politiku voditi. Kada je Škoro postao dopredsjednik Sabora, izabrao je svog predsjednika kabineta. Izabrao je čovjeka koji je deklarirani ljevičar, gospodina Peternela, koji je bio u izbornom ciklusu SDP-a, koji je bio u njihovim odborima za zdravstvo. Bio sam malo zatečen i pitao sam ga zbog čega mi kao DP, koji predstavlja desni centar i desnicu, biramo za šefa kabineta čovjeka koji je deklarirani ljevičar?”, opisivao je Vrkljan:

“Bilo je objašnjenja, koje sam ja kao čovjek koji ima svoju širinu, prihvatio jer sam i sam tvrdio da moramo biti pokret.”

“Da bude jasno, mene nisu smijenili saborski zastupnici DP-a nego Miroslav škoro, to je njegovo pravo”, ustvrdio je i nastavio:

“Sad kad sam ja smijenjen s mjesta šefa kluba, tko je izabran? Gospodin Bartulica. Gospodin Bartulica je bio četiri godine savjetnik Josipovića, sjedio u istoj sobi s Dejanom Jovićem. On može biti i prijatelj Dejanu Joviću i savjetnik Josipoviću i predsjednik kluba DP-a. To nije priča koju smo mi pričali kad smo osnivali DP. Dvije najvažnije pozicije vode ljudi koji su deklarirani ljevičari.”

Kada je počeo problem?

“Problem DP-a je počeo onog trenutka kad se počelo spletkariti i progoniti određene saborske zastupnike, prije svega mislim na Karolinu Vidović Krišto.”

“Miroslav Škoro je svakih par dana mene zvao na razgovor, najčešće sebi kući ili kod mene kod kuće ili u Saboru, gdje me je pokušavao uvjeriti da probam utjecati na Karolinu Vidović Krišto, odnosno da ona ne može tako nastupati. Tražio je od mene da ona svaki put prije nego što ima saborsku raspravu, mora meni, njemu ili nekome prezentirati o čemu će ona govoriti”, kazao je.

“Hasanbegović je rekao: ‘Ja nisam 8. c, da moram svako jutro dolaziti i reći što ću danas govoriti’”, opisivao je atmosferu u stranci u Saboru.

“Kad ja kao predsjednik kluba nisam htio sudjelovati u progonu Karoline Vidović Krišto, sve više sam osjećao da se Škoro udaljava od mene”, kazao je i to i dodao:

“Ja bih bio sljedeći na redu.”

Kako objašnjava optužbe da je “talac Vilija Beroša“?

“Škoro je odlučio da ja budem drugi iza njega u izbornoj jedinici… Kad smo krenuli u kampanju, išao sam s Miroslavom Škorom… bio sam potpuno u funkciji da Škoro dobije što više preferencijalnih glasova. Ja sam dobio 150 preferencijalnih glasova. Govorio sam ljudima: ‘Ne za mene, za Miroslava Škoru, to mi je jako važno’”, odgovorio je.

Ali, odakle sintagma da je on “talac Vilija Beroša”?

“Vili Beroš radi u istoj bolnici kao i ja”, kazao je i kasnije još jednom odgovorio:

” Pa, zato što poznam čovjeka!”

Vrkljan je za Beroša rekao da je on apsolutno odličan kirurg, ali da ga je on, Vrkljan, prvi u Saboru kritizirao zbog 10 milijardi duga zdravstva u Hrvatskoj:

“Danas imate da šefovi klinika imaju skoro svi svoje privatne klinike i svi uspješno posluju.”

Vrkljan je u nastavku objasnio kakvi su mu daljnji planovi s Vidović Krišto:

“Mislim da ćemo imati svoj klub. Pustite da prvo razgovaramo s onima koji nas zovu. Imamo dosta ponuda.”

“Trenutno u Saboru je desno od HDZ-a 24 mandata. Ali su razjedinjeni. To nikada nije bilo u povijesti Sabora. Milan Vrkljan je za suradnju svih koji imaju isti svjetonazor”, objašnjavao je i na jednom mjestu otkrio što je, kako je rekao, kazao Škori na sastanku u klubu u Saboru:

“Da znaš, sve jedan čovjek koji ovdje sjedi za stolom, žalio mi se na politiku koju vodiš, da to nije ono što smo dogovorili.”