Milanović je bio vrlo ljutit: Moram ukazivati na autokraciju i dominaciju izvršne vlasti. Tko će ako neće predsjednik?

Milanović je bio vrlo ljutit: Moram ukazivati na autokraciju i dominaciju izvršne vlasti. Tko će ako neće predsjednik?

Predsjednik Republike Zoran Milanović žestoko se danas obračunao s medijima, uključujući Jutarnji list, koji po njegovom mišljenju nisu trebali objaviti detalje razgovora koji se između mandatara Andreja Plenkovića  i njega vodio na Pantovčaku.

Milanović smatra kako to nije način na koji se stvari odvijaju u demokraciji. Kazao je da očekuje jasnije i točnije pravne okvire, sa stajališta Ustava, u kojima djeluje Stožer civilne zaštite, poput definiranja ovlasti za donošenje mjera i rokova u kojima takav režim vrijedi.

– To je jako ružno, znate, to je prilično ozbiljan primitivizam, uopće da se netko usudi prepričavati razgovor dvojice ljudi u četiri oka, rekao je danas Milanović.

– Da sam docirao, ispalo bi da sam sugovornika na nešto upozorio, a nisam. Ako sugovorniku ukažete na nešto, ne stjerate ga u stupicu. Stvarno jadno, baš jadno, dodao je.

Potom se prebacio na teme oko Stožera, javlja Jutarnji list.

Vidim sovjetizaciju društva. Mi nismo kultura “klekni lezi, tuku mitraljezi”, nego razvijena zemlja. Ako ja kao predsjednik ne ukažem na to, tko će? Koja je uloga Sabora? Ako je nema, nema je. Moja je dužnost da za obranu i nacionalnu sigurnost i teritorijalnu cjelovitost odgovaram. To je duboka i oštra fraza u Ustavu. Sabor u ovakvoj situaciji mora dati privremenu autorizaciju vladi da postupa. Pozivam saborske zastupnike da to učine – rekao je Milanović.

Na novinarsko pitanje je li jučer bilo vrijeme i mjesto za te poruke odgovorio je: “A kad bi bilo vrijeme i mjesto?”

– Mislite li da je korektnije da se to radi iza leđa, da se daju informacije novinarima o tome o čemu su razgovarala dva čovjeka, dvije osobe koji su jedini bile na sastanku? Je li to korektnije?, rekao je Milanović.

Kaže kako nije korektno da mu se radi iza leđa, pogotovo jer je on prema ovoj Vladi bio vrlo konstruktivan.

– Ovo će se vrijeme nazivati vremenog hrvatske verzije ruskog konstruktivizma. Ne vidim kako bih mogao biti konstruktivniji, moram ukazivati na autokraciju i dominaciju izvršne vlasti. Šutio sam o razgovoru s predsjednikom vlade. Netko je to spreman objaviti, to se zove novinarstvo. Možda će to biti posao novog ministarstva medija, da govori novinarima kako da pišu. To je primitivizam. Ne želim sovjetski, nego klasični konstruktivizam. Da vam netko kaže da nosite, masku, sutra možda frulu, disalicu…? A to nigdje ne piše u zakonima. Španjolska je donijela propise, to je demokracija. Sovjetska škola diše u nastavnim centrima prava u Hrvatskoj – kaže Milanović.

Foto: Damir Senčar/Hina