Milanović komentirao zločin u Beogradu: Netko ga je sprijateljio s oružjem. To nije naučio s televizije

Milanović komentirao zločin u Beogradu: Netko ga je sprijateljio s oružjem. To nije naučio s televizije

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju sajma “Modular Homes Expo” te je obišao izložbu montažnih i modularnih kuća. Nakon toga dao je izjavu za medije.

Milanović se osvrnuo i na stanje na Baniji. Kako je moguće da tri godine nakon potresa na Banovini nije dobila niti jednu modularnu kuću? Predsjednik je kratko odgovorio: “To morate pitati Vladu”.

Komentirao je i najavu sudaca o bijelom štrajku. “Zaključili su da je to nepovoljno za njih i idu u štrajk. Nemam problem s tim, ali imam problem da dva tri suca od njih recimo 1700 divljaju u medijima i onda nakon toga pišu presude. Znate na koga mislim. Suci nisu političari. Imaju ogromnu moć. Ogroman većina taj posao radi odgovorno sa sviješću koliki je pritisak i kolika su očekivanja, ali znate da uvijek ima kukolja”, rekao je, prenosi HRT.

Milanović se nada kako štrajk neće dugo trajati. “Suci gledaju oko sebe i vide kako se drugi uspijevaju izboriti, a kada se država vodi parcijalno, uvijek će negdje voda puštati. Jako je važno da se ljudi osjećaju ravnopravno i da su vrednovani na isti ili sličan način.”

Predsjednik se osvrnuo i na poreznu reformu i najavljeno ukidanje prireza. “Plenković mora htino odgovoriti na uznemirujuće pitanje – što će biti s prirezom.”

Tragedija u Beogradu

Predsjednik Milanović komentirao je i tragični događaj u Beogradu. U pucnjavu u školi preminulo je osam učenika te zaštitar.

“U slučaju da ta psihoza krene i da se rasplamsa, imat ćemo raslojavanje kakvo u Hrvatskoj nismo imali desetljećima. Oni koji si to mogu priuštiti će graditi škole za svoju djecu ili će ih slati u škole koje će imati dva metra bodljikave žice i rovove, zbog zaštite od ovakvih katastrofa koje prijete izvana, a oni koji ne mogu onda će slati djecu u javne škole u kojima će kvaliteta biti na razini onih u SAD-u, gdje živiš – takva ti je škola”, rekao je Milanović i dodao:

“Hrvatska je u tom smislu bila jedna uspješna priča. U Hrvatskoj ne samo da je bila sigurnost, nadam se da je i dalje, već je bilo praktički svejedno gdje živiš.”

Rekao je kako se radi o katastrofi te da je izrazio svoju sućut predsjedniku Vučiću. “Momak je očito imao plan. Netko ga je sprijateljio s oružjem, naučio kako da rješava stvari. Izgleda da je imao visoku stopu uspješnosti u eliminaciji ljudskih života. To se uči, to nije naučio s televizije.”

“Ovo nije reforma”

Komentirajući najavu poreznog rasterećenja i rasta plaća, Milanović je rekao da se takve stvari nikada ne rade bez političkih motiva. ” Drago mi je da više ne koristite izraz reforma jer ovo to nije, ovo je prćkanje po poreznim stopama.”

“Oni koji imaju velike plaće ili veliku imovinu, na neki način to legalno skrivaju jer ih ne zahvaćaju porezne škare. Ovo s ukidanjem prireza, to se tako ne radi. Ne možete lokalnoj samoupravi na takav način izbiti prihod, dovesti je u nelagodnu poziciju da se mora pravdati pred biračima, pred građanima Zagreba, Rijeke i Splita, najvećih gradova u kojima HDZ nije na vlasti, i ne možete mi reći da je to slučajno. To su jeftini štosevi”, poručio je.

Milanović je rekao kako opet država svojom političkom voljom iz Zagreba odlučuje koliko će kome dati.

Foto: Hina