“Milanović lupa različite oštre formulacije, koje se radikalima sviđaju. Ljevica će morati naći novog kandidata”

“Milanović lupa različite oštre formulacije, koje se radikalima sviđaju. Ljevica će morati naći novog kandidata”

Analitičar Žarko Puhovski gostovao je u Novom danu i komentirao aktualne političke događaje.

Upitan je li moguće ikakvo savezništvo u oporbi kad su u pitanju lijeve opcije i Most, Puhovski je rekao da misli da ne.

“Mislim da su to ostaci podrške ljevice predsjedniku Milanoviću. Milanović je daleko otišao od ljevice. Bauk je rekao da su uz njega, jer su za njega glasali na izborima. To nije politika koja će dugo trajati. Ili će se Milanović morati vratiti na politiku zbog koje je izabran ili će ljevica morati naći novog kandidata”, rekao je Puhovski.

“Ovo za ljevicu ne može imati smisla, osim ukoliko se SDP ne odluči da postane jedna vrst pristojne konzervativne stranke, što im ja preporučujem”, rekao je Puhovski.

“Predsjednik Milanović je prihvatio nešto što smo mi kao klinci u jednoj igri zvali tko nabije, taj dobije. On lupa različito oštre formulacije, koje su se radikalima svidjele, koje nisu politički korektne, nisu mainstream i nisu ljevičarske”, rekao je Puhovski.

“Ono što je od ljevice ostalo zanima da predsjednik naudi HDZ-u”, dodao je.

Govoreći o vetu na ulazak Švedske i Finske u NATO, što predsjednik vezuje uz položaj Hrvata u BiH, a što je izazvalo nove podjele između Vlade i predsjednika, Puhovski je rekao da će Milanović u konačnici biti poražen.

“Milanović je već jučer rekao da on ne zna može li navesti veleposlanika da promijeni stav koji ima parlament, ali po logici stvari on to ne može. Tu ne treba očekivati nikakve događaje. Ono što je ovdje indikativno, samo u jednoj rečenici predsjednik je rekao nešto što je argument, a to je da bi ulaskom Finske u NATO, NATO došao na 50 kilometara od Sankt Petersburga. To je geopolitički argument, ali treba li ga NATO uzeti u obzir je druga stvar”, rekao je Puhovski, dodavši da izborni zakon u BiH nema veze s ulaskom Finske u NATO.

Na pitanje može li se “mišićima” u ovoj situaciji nešto postići, Puhovski je rekao da ne može. “Izbori će se izgleda održati po ovom postupku. Meni se čini da ima smisla rugati se s Vladom, kad u nečemu nije uspjela. Ja sam siguran da je Plenković i svi ostali htjeli pomoći da se promijeni zakon u BiH, ali u tome nisu uspjeli. Ali s pravom da se rugamo Vladi zbog neuspjeha, ne znači da je bolje rješenje šaka u glavu jednoj maloj državi. Istovremeno, Milanović dolazi na rub velikog sukoba s njemačkom diplomacijom i državom, a to je za Hrvatsku jako loše, jer je Njemačka uz Francusku jako važna država u Europi, a s druge strane, Njemačka je i tradicionalno bila uz Hrvatsku”, rekao je Puhovski.

Dodao je da, kad se vidi ponašanje predsjednika Milanovića, “postavlja se pitanje kako je taj čovjek ikada mogao biti profesionalni diplomat. To je doista misterij.”

Foto: N1