Kolinda optužuje: Milanović me nagovarao da ne dopustim Petrovu i Karamarku formiranje Vlade iako su imali većinu

Kolinda optužuje: Milanović me nagovarao da ne dopustim Petrovu i Karamarku formiranje Vlade iako su imali većinu

21.50 U završnim riječima oba kandidata još jednom ističu zašto treba birati njih, a prvi je uz negodovanje bio Milanović koji je istaknuo i da je on otvarao emisiju.

21.45 Milanović se vratio na situaciju s parlamentarnih izbora 2015. i konzultacija i rekao da se radilo o “predsjedničkom nasilništvu”. Kaže da je radila sve da se onemogući vlada lijevog centra.

Kitarović je uzvratila da je konzultacije vodila striktno u skladu s pravilima. Istaknula je da su svi zastupnici jednaki, kao i svi građani, pišu 24 sata.

– Primili ste čovjeka koji je kupljen! To je ponašanje za DORH s kojim niste razgovarali – rekao je Milanović.

– Nisam nikada formirala svoju vladu. Postojala je opcija za prijelaznu, ne tehničku vladu – rekla je Kitarović i nastavila da bi se našli u ustavnoj krizi te ponovila da nikakvu vladu nije formirala.

– Imali ste tajne pregovore o svojoj Vladi. Nikad od mene takvo ponašanje nećete vidjeti. Poštivat ću Ustav i maksimalne rokove – rekao je Milanović.

– Pokušaj puča je bio od vas kad ste rekli da nećete priznati prijelaznu vladu, nego ste se htjeli zabarikadirati u Banskim dvorima. A onda, kad je Karamarko došao sa 76 potpisa, poslali ste mi poruku u kojoj ste napisali:

“Danas možeš biti državnica i imenovati svoju vladu ili biti Karamarkova lutka na koncu i dati mu mandat”. Što znači da ste pokušali igrati na moj ego kojeg nemam u politici jer vodim računa o državi i vodim računa o državi. Ima na serverima snimljeno, to je bila vaša SMS-poruka – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

– Moju SMS poruku u životu niste dobili. Gospođa Kitarović, ovo su takve neistine i vrlo opasno ponašanje – odgovorio je Milanović.

21.40 Milanović je rekao da izbor predsjednika u parlamentu sada nemamo i da bi možda o tome, kad sazrijemo, trebalo razgovarati da se kompromisom izabere osoba.

– To je tema za razmišljanje i nisam jedini koji je to rekao – rekao je Milanović.

– Mislim da je licemjerno da se natječete za ovu poziciju kad tako govorite – rekla je predsjednica i ponovno se vratila na Milanovićeve ranije izjave o funkciji predsjednika.

– Ja govorim istinu, vi ne-  rekao je Milanović predsjednici i prigovorio da opet ne govori točno što je govorio.

Kitarović misli da ne treba mijenjati sustav izbora predsjednika.

– Predsjednica sam koja je imala najviše vanjskopolitičkih susreta – rekla je Kitarović, a Milanović joj je uzvratio kako će imati lijepu uspomenu i galeriju slika.

21.35 Na pitanje o rastu obiteljske imovine, Kolinda nije znala reći koliko je narasla u pet godina, već da je sve u kartici.

– Ove godine je otpremnina iz NATO-a od stotinjak tisuća eura stigla, to mi je NATO dugovao. Suprug i ja živimo od svojih plaća – rekla je predsjednica.

– To je lijepo, kad ti sjedne takva otpremnina. Vi ste na početku mandata imali kredit od više od milijun kuna, on je isplaćen, kojim novcem? – rekao je  Milanović koji je predsjednicu ispitivao o kreditu, a ona mu je odgovorila da su prodali dva manja stana. Uzvratila mu je pitanjem o kreditu s povlaštenom kamatom.

– Opet izmišljate. Opet je sve krivo! – rekao je i dodao da nije bio premijer, niti je stopa bila povlaštena, već šest posto, i da taj kredit još vraća.

–  To su bili krediti za HDZ-ovce, praktično s 0 posto kamata – rekao je Milanović predsjednici na njen kredit i dodao da je tako država nastala.