Kolinda Milanoviću: Kad bi vi samo čuli što su mi europski lideri rekli o vama

Kolinda Milanoviću: Kad bi vi samo čuli što su mi europski lideri rekli o vama

20.50  – Nadam se da se nećemo spustiti na razinu da ćemo govoriti tko je što rekao. Kad bi vi čuli što su mi europski lideri rekli o vama…. Ja se na tu razinu ne želim spuštati – rekla je Kitarović.

Milanović je odgovorio kako su upropašteni odnosi s BiH, loši sa Slovenijom i Srbijom..

– S kim imamo dobre odnose? – upitao je Milanović, a Kolinda odgovorila da su izvrsni odnosi s mnogim zemljama, pišu 24sata.

Na pitanje predstavljaju li džihadisti u BiH prijetnju Hrvatskoj, Milanović je rekao da su svugdje, ali da on nema informacije koje možda ima Kitarović i da vjeruje da SOA ipak radi dobar posao.

– Nemam nikakvih problema s muslimanima i Bošnjacima. Poštujem ih kao jednakopravni narod u BiH. Da sam upropastila SOA-u to je netočno – rekla je predsjednica.

Milanović je odgovorio kako predsjednica krši zakone kad je u pitanju SOA.

Na pitanje o previranjima nakon uvođenja zakona o slobodi  vjeroispovijesti u Crnoj Gori, Kitarović kaže da bi previše komentiranja bilo uplitanje u unutarnje stvari te zemlje.

– Nadam se da će se to pitanje riješiti. Mislim da se neće preliti na Hrvatsku  – rekla je.

Milanović je rekao da predsjednica često ima dvostruke kriterije oko neuplitanja te dodao da iza ovoga u Crnoj Gori stoji Beograd i dodao da su iza te pobune ljudi kojima se sudi.

20.45 Na pitanje o suradnji s drugim zemljama i migrantskoj krizi 2015. Milanović je rekao da bi ponovno postupio isto da se izbjegne da Hrvatska postane hot-spot.

20.40 Vanjska politika 

Na pitanje tko nam je najveći saveznik, Grabar Kitarović kaže da su to SAD, zbog vojne opreme, ali i niza drugih razloga, poput dvostrukog oporezivanja, ukidanja viza. Dodaje da usko surađujemo s Rusijom, Kinom te ističe da je dvostruko skočio izvoz u Kinu nakon njenog susreta s kineskim predsjednikom.

– Morate biti dezorijentirani da kažete da su nam SAD najveći saveznik – rekao je Milanović te istaknuo Njemačku s kojom imamo najveću robnu razmjenu. Dodaje da mi Americi nismo.

– Najbolji saveznik nam je Europska unija. To je najveći agent mira – rekao je Milanović.

– Danas Hrvatska razmišlja hrvatski, a djeluje globalno – odgovorila je predsjednica.

– Kitarović je bila veleposlanica u SAD-u i pobjegla u NATO-  rekao je Milanović. Kolinda je odgovorila kako nikada nije Hrvatskoj okrenula leđa.

– Vi ste nas uspjeli posvađati sa svim susjedima. Gdje ja radim, vi rušite – odgovorila mu je, a Milanović je uzvratio da je upravo ona ta koja je najviše pokvarila odnose. Spomenuo je i Vučića te rekao vrlo rado.

20.35 – Govoreći o iseljavanju, Milanović je rekao kako će poštena zemlja biti glavni razlog da Hrvati ostanu ovdje.

Kitarović je rekla da je ezodus počeo upravo u vladi Zorana Milanovića zbog ovršnog zakona.

– Imamo potpredsjednicu komisije koja će valjda u pet godina mandata naučiti engleski – rekao je Milanović Kolindi koja je rekla kako sada imamo ljude u Komisiji.

– Činjenica je da su u vrijeme vaše vlade predstečajne nagodbe pogodovale poduzećima u kojima su na čelu bili vaši prijatelji – rekla je Kitarović.

Na pitanje što je ona napravila po pitanju egzodusa građana, kaže jako puno.

– Upozorila sam da nam nestaje Slavonija, Dalmatinska zagora i cijeli dio Hrvatske. Kad nisam dobila potrebnu pomoć od Vlade, sama sam sa stručnjacima napisala program demografije koji analizira uzroke i posljedice i daje prijedloge kako privući ljude nazad u Hrvatsku – rekla je predsjednica.

– Ovih sto riječi može se svesti na jednu – ništa – to je učinjeno – odgovorio je Milanović i dodao da su predstečajnim nagodbama spašeni i najveći dobavljači Agrokora.

– Moj prvi potez kad sam postala predsjednica bilo je slanje Ovršnog zakona na ocjenu ustavnosti – odgovorila je.

20.30 – Milanović je odgovorio kako je Plenkovićeva najava da ćemo otkupiti Inu u rangu Kolindinih da će preseliti ured u Visoku i u rangu plaća od 8000 eura.

Kitarović mu je odgovorila da joj je mogao ponuditi Banske dvore jer je većinu vremena provodio izvan Vlade.

20.26 – Govoreći o Ini, Milanović je rekao da je 25 posto prodaje bio odličan potez, ali da se 50 posto +1 dionica nije smjela dogoditi.

Kitarović mu je, spomenuvši Sinišu Petrovića, rekla da je mogao, a nisu poništili štetan ugovor.

Prošlo sučeljavanje obilježilo je Milanovićevo šmrcanje, a sad je izgleda prihvatio savjet, pa na vrijeme ispuhuje nos.

20.25 – Ne znam tko je odgovoran za veliki dug autocesta. Nisam tad bila u izvršnoj vlasti. Bitno je da su Hrvatske autoceste ostale u hrvatskom vlasništvu – rekla je Kitarović i prigovorila Milanoviću za poreze te rekla da se sa većim smanjenjem poreza više troši.

– Gospođa Kitarović nakon 5 godina na vlasti nije naučila osnove – rekao je Milanović i dodao da nije bilo vizionarstva Ivice Račana ne bi bilo autocesta.

20.20 Jesu li porezi previsoki? Nisu, oni su euroskom prosjeku. Problem su parafiskalni nameti – rekao je Milanović.

Predsjednica kaže da su prevelika porezna opterećenja i dodaje da se ona ne želi svidjeti svakome te da je previše kontroverzna za to.

Milanović je prigovorio kako povećanje poreza nije dovelo do rasta cijena u maloprodaji te napomenuo da je to jedna u nizu pogrešnih teza u emisiji.

20.17 Treba povećati dob odlaska u mirovinu, rekla je predsjednica i dodala da je očekivani životni vijek niži u Hrvatskoj. Kaže da ljudima treba omogućiti da biraju kad će ići u mirovinu.

20.15 Demografija i gospodarstvo 

Milanović je prvi krenuo s odgovaranjem oko odlaska u mirovinu te ističe kako je bitan dijalog i kompromis. U replici predsjednica ističe kako su 2014. uveli sporni zakon te naglašava da je njegova vlada proglašena 6. najlošijom.

– Moja vlada na ljestvici konkurentnosti bila skočila na 40. mjesto. Dolaskom HDZ-a spustili smo se na 60. mjesto – odgovorio je Milanović.

20.10 U uvodu u sučeljavanje oba kandidata imaju po dvije minute da predstave svoj program, a prvi je krenuo Milanović koji je poručio da će biti ‘ustavobranitelj’. Naglasio je da će se boriti protiv pošasti koja obuzima Hrvatsku, a to je korupcija. Odmah je rekao da Vlada i predsjednica ne razumiju što je javno i privatno, borba protiv sukoba interesa i borba protiv korupcije. Kaže da će svojim ponašanjem i gestama davati do znanja da milosti s onima koji krše zakon nema.

Predsjednica je počela s nizanjem svojih dužnosti i uspjeha te dodaje da se trudi biti predsjednica svih građana. Ističe da ima ogromno iskustvo i veze u svijetu te da se jedina susrela s Trumpom, Putinom i drugim predsjednicima.

– Odmaknut ću se od povijesti i ideoloških pitanja – rekla je predsjednica.

19.45 Na ulasku na debatu, Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je itekako spremna za sučeljavanje.

Foto: danijel Kasap/Hina