Milanović oštro napao Plenkovića: U Bruxellesu nanosi štetu hrvatskim interesima, neka se ugleda na Bugare

Milanović oštro napao Plenkovića: U Bruxellesu nanosi štetu hrvatskim interesima, neka se ugleda na Bugare

SDP-ov kandidat za hrvatskog predsjednika i bivši premijer Zoran Milanović prozvao je premijera Andreja Plenkovića da “svojim privatnim ponašanjem” nanosi štetu hrvatskim interesima u Europskoj uniji zbog čega će, ističe, po povratku u Hrvatsku morati objasniti čije je interese branio i promicao u Bruxellesu.

“Još uvijek se nadam da Plenković može postati predsjednik Europske komisije. Jedino takav ishod može ublažiti štetu koju hrvatski premijer svojim potpuno privatnim ponašanjem sprema našim interesima u Europskoj uniji”, objavio je Milanović na svom Facebook profilu.

Osvrnuvši se na premijerov boravak u Bruxellesu – gdje se razgovara o paketu imenovanja koji uključuje novog predsjednika Europske komisije, predsjednika Europskog vijeća, Europskog parlamenta i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku – Milanović navodi kako je neprihvatljivo “pokoravanje Hrvatske stajalištima nekakve Pučke stranke”.

“I nepametno u trenutku u kojem Njemačka, koju još uvijek predstavlja Angela Merkel, zastupa suprotno stajalište i podržava, ipak prihvatljivog, Timmermansa za šefa Europske komisije. Plenković i dalje podržava Webera, koji polako sam sebi uskraćuje podršku”, ocijenio je.

Upozorava da Hrvatskoj zbog svega toga prijeti šteta uslijed mogućeg sukoba s najmoćnijim državama EU, odnosno uglednim demokracijama poput Njemačke, Francuske, Nizozemske, Španjolske i drugih koje “pokušavaju skupiti većinu za nekakvu odluku”.

“Svrstavanje u čudnu MANJINSKU grupaciju koja blokira donošenje odluke; za razliku od nas te države su već u i Schengenu i Eurozoni ili nisu jer to ionako ne žele. Hrvatska navodno želi”, kaže Milanović.

Kao moguću štetu smatra i sukob s, kako kaže, izglednim budućim šefom Europske komisije, “koji će u procesu odlučivanja o pristupu Hrvatske Schengenu i Euru imati taman toliki utjecaj da ga moramo imati za saveznika”. “Pogledajte kako Bugari pametno kalkuliraju u ovim kaotičnim pregovorima”, ističe bivši premijer.

“Ukratko – Plenković će po povratku u Hrvatsku trebati objasniti čije interese je branio i promicao u Bruxellesu. Svoje ili nekakvih Pučana, koji bez podrške službenog Berlina vrijede nimalo. O svrstavanju s feler-demokracijama da ne govorim. Hrvatska mora biti zapadna demokracija. Hrvatska mora birati pravo društvo. Sve drugo je put u jadnu, balkansku despociju”, zaključuje Milanović u objavi na svom Facebook profilu.

Foto: Hina