Samouvjereni Azimov: Europska unija i SAD nikada ne mogu investirati u Hrvatsku koliko može Rusija

Samouvjereni Azimov: Europska unija i SAD nikada ne mogu investirati u Hrvatsku koliko može Rusija

Na forumu koji se održao u sklopu manifestacije “Dani Moskve u Zagrebu”, veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov je kazao da je Rusija u Hrvatsku spremna uložiti nekoliko milijardi eura, ali i da Hrvatska mora pokazati interes te stvoriti preduvjete za ta ulaganja, piše N1.

Nitko u Hrvatsku ne može investirati koliko može Rusija, ni EU ni SAD, no da bi Rusi ulagali treba stvoriti preduvjete s hrvatske strane, poručio je Azimov.

“Trgovina i gospodarstvo nam šepaju. Kao veleposlanik nisam zadovoljan time. Isto tako, nisam zadovoljan ni time što ruski biznis nije prepoznao priliku koja im se u Hrvatskoj pruža”, naveo je ruski veleposlanik.

Rekao je i da je, prema njegovim statistikama, koje nisu u suglasju s ovdašnjim, Rusija lani u Hrvatsku izvezla plina u vrijednosti 700 milijuna eura te da ruski plin najpovoljniji za ovdašnje tržište. “LNG nam nije konkurencija”, dodao je.

Ponovno je izrazio žaljenje radi sankcija protiv Rusije. “Htjeli bismo biti u harmoniji sa susjedima, a EU je naš susjed”, naveo je veleposlanik.

Što se tiče Hrvatske, rekao je da ne treba postojati strah od geopolitičkih planova, a da Rusi žele ulagati. Pritom, istaknuo je, samo Moskva ima proračun od 40 milijardi eura, dodavši da treba iskoristiti taj potencijal. Ponovio je da mu je želja i da ruski predsjednik Vladimir Putin dođe uskoro u posjet Hrvatskoj.

Od 1993. do kraja trećeg kvartala lani Rusija je u Hrvatsku uložila 410,9 milijuna eura. Istovremeno je iz Hrvatske u Rusiju uloženo 98,3 milijuna eura.

“Unazad dvije, tri godine imamo kontinuitet rasta te su stabilizirani gospodarski odnosi. Polako se vraćamo na razinu prije 2014. godine. Nama je rusko tržište tradicionalno poznato i sklono, naše su tvrtke tamo dugi niz godina”, rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Luka Burilović. Dodao je da postoji potencijal za još jaču suradnju.

Naglasio je i da je razmjena između Rusije i Hrvatske u prva dva mjeseca ove godine povećana za 132 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prema podacima HGK, Hrvatska je lani u Rusku Federaciju izvezla robe u vrijednosti 147,7 milijuna dolara, a uvezla za 450,9 milijuna dolara.

Isto tako, lani je Hrvatsku posjetilo nešto više od 122 tisuće ruskih turista, što je tri posto više u odnosu na godinu prije, no istovremeno je zabilježen pad noćenja od 2 posto.

Ministar Vlade Grada Moskve Sergej Cheremin zainteresiran je da još hrvatskih tvrtki dođe u Moskvu, a moskovski investitori u Hrvatsku. Naveo je i da je Moskva lider u Ruskoj Federaciji u privlačenju stranih investicija, a njezino gospodarstvo zaslužno je za 20 posto ukupnog ruskog BDP-a.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina