Milanović: Republiku Hrvatsku branili su sinovi iz malih sredina i BiH, a najmanje ih je bilo iz centra Zagreba

Milanović: Republiku Hrvatsku branili su sinovi iz malih sredina i BiH, a najmanje ih je bilo iz centra Zagreba

Predsjednik Zoran Milanović jutros boravi u vojarni u Delnicama, obilježavajući Dan Zapovjedništva specijalnih snaga. ‘Radi se o iznimnoj postojbi; doduše, svaka je iznimna. Reći da ste elita nije pretjerivanje. To je činjenica. Na vas se gleda s većim očekivanjima, tome ste dorasli. Vaš ugled mora biti neokrnjen’, poručio je Milanović vojnicima.

Ustvrdio je da mala vojska ne može napredovati ako ne surađuje sa svijetom. Ipak…

‘U svim tim savezima nismo radi njih, nego radi sebe. Sva znanja, vještine, sposobnosti, rutine, stječete da biste prije svega branili mjesto Hrvatske pod suncem i pod kapom nebeskom. Sve drugo je dobro, potrebno, ali sporedno. U životu i politici su važni prioriteti, a njih određuje hrvatska demokratski izabrana vlast’, napomenuo je, prenosi tportal.

Kazao je i da ‘magla zaborava prekrije i činjenice, a kultura sjećanja čini identitet’.

‘Treba pamtiti da od 75 poginulih vaših suboraca, 30 su rođeni u BiH, a od ostatka pola ih ima korijene u BiH. To je bilo vrijeme kad su RH branili sinovi iz malih sredina, najmanje iz centra Zagreba. Tih ljudi se ne smijemo odreći, njihovih potomaka se ne smijemo odreći i zabiti im nož u leđa’, napomenuo je, zaželjevši specijalcima sretan dan.

‘Hrvatski interes, hrvatske granice, hrvatski teritorij i hrvatski čovjek, a sve drugo dolazi, kao što i sama riječ kaže, drugo’, zaključio je predsjednik.

Predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović odao je počast poginulim pripadnicima Specijalnih postrojbi Hrvatske vojske. Položio je vijenac i zapalio svijeću podno križa ispred Spomen sobe u vojarni ‘Stožerni brigadir Ante Šaškor’, a na istom mjestu sudjelovao je na svečanom obilježavanju 31. obljetnice osnutka specijalnih snaga i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga.

Foto: Hina