Dosta je bacanja pijeska u oči: Milanović traži od banaka moratorij od 12 mjeseci za kredite

Dosta je bacanja pijeska u oči: Milanović traži od banaka moratorij od 12 mjeseci za kredite

Predsjednik  Zoran Milanović pozvao je banke da  ponude  pravi moratorij od 12 mjeseci na kredite i da prestaju građanima bacati pijesak u oči. Post predsjednika Milanovića objavljujemo u cijelosti.

“Pozivam banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, obrtnicima i mikro poduzetnicima koji su pogođeni krizom izazvanom pandemijom COVID 19 i to po jasno utvrđenim kriterijima. Budući da navedene kategorije dužnika u normalnim uvjetima poslovanja najurednije izvršavaju svoje obveze prema bankama te da je u navedenom razdoblju HNB „olabavio“ supervizorske mjere spram bankarskog sektora, ovaj potez pokazao bi kako banke aktivno sudjeluju u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti.

Ono što banke sada nude, uobičajeni je moratorij u vrijeme kada je situacija normalna. Moratorij kakav banke sada nude, u kojemu se obračunavaju kamate, nije nikakvo olakšanje za dužnike, nego je to naprotiv u konačnici povećanje ukupnih kreditnih obveza, a pritom se još mora platiti i solemnizacija. U budućnosti će banke, uslijed faze poticanja ekonomije i rasta kreditiranja, moći nadoknaditi eventualne gubitke koje će pretrpjeti zbog sudjelovanja u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti. U tome duhu, pozivam banke da svoje ponude moratorija prilagode vremenu i trenutku u kojemu živimo”, piše Milanović.

Pozivam banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, obrtnicima i mikro…

Geplaatst door Zoran Milanović op Woensdag 15 april 2020

 

Facebook Comments