Milanović “ubacio u igru” i Nikolu Pašića pa dodao: Nisam rekao da je Plenković Hitler

Milanović “ubacio u igru” i Nikolu Pašića pa dodao: Nisam rekao da je Plenković Hitler

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović u Borovu je položio vijenac kod Spomen-obilježja poginulim redarstvenicima uoči 30. obljetnice pogibije 12 redarstvenika, nakon čega je dao izjavu za medije.Komentirao je tko će s njim polagati vijence u Okučanima, javlja N1.“Bit će zapovjednici, Kruljac, Luka Džanko, to će biti moje izaslanstvo. Tko će biti s Plenkoviće, to ne znam, ali oni neće”, kazao je Milanović.

Kaže da je to dogovoreno u formi usmene zapovijedi i da je to oduvijek tako u Hrvatskoj.

“Tako je uvijek, osim kad poneki ministar ponekad dobije napad od tablete za hrabrost, kad mu šef dolazi u Vinkovce, a upravo smo se razišli kao prijatelji ja i ministar. Predsjednik je vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske uvijek, ne u ratu, jer Hrvatska nikad nije bila u ratu, Tuđman nikad nije proglasio ratno stanje”, rekao je predsjednik.

‘Plenković mjesecima ne donosi odluku o avionima, moj ministar bi dao otkaz’

“Sad su lokalni izbori i sad su svi jako hrabri. Meni je ugodno u njegovom društvu, planirali smo ići u streljanu, ali podlegao je pritisku”, rekao je Milanović govoreći o ministru obrane Mariju Banožiću.

“Ministar neka razmisli kako radi premijer, kako ga devalvira, već mjesecima ne donosi odluku o avionima. Očito ministar na to nema nikakav utjecaj. Moj ministar Kotromanović bi već dao otkaz, ali to u HDZ-u ne ide”, poručio je.

Komentirao je i otvoreno pismo koje potpisuje Stevo Culej u kojemu poziva Državni vrh na zajedništvo u Okučanima.

“Kad je Culej uzeo ravnotežu, jasno je svima koliko je sati.”

“Danas sam ovdje i htio sam se naći s načelnikom ove općine, ne znam kako se zove, iz SDSS-a je. Na kavi, ne da on dolazi ovdje. Onda je nastupila agonija, panično je krenuo izbjegavati sastanak, mora na konzultacije, na kraju on danas ne može. Sada je negdje iza roleta, ja ga pozdravljam. Došao sam ga pitati što ima s pravima Srba i ćirilicom ovdje”, rekao je Milanović.

‘Nema veće dodvorice od Pupovca’

Osvrnuo se i na posljednje izjave Milorada Pupovca koji je gostujući u N1 Studiju uživo kazao da predsjednik “uživa simpatije na krajnjoj desnici, ali i dijela ljevice“.

“Danas mi je poručio da se dodvoravam ekstremnoj desnici, a nema veće dodvorice u hrvatskoj povijesti od njega. Ja se ne dodvoravam, ja razgovaram. Ako vojvođanski Hrvatski gledaju ovo možda izvuku poruku kako se trebaju ponašati preko”, kazao je Milanović.

Ponovno se osvrnuo i na usporedbu Plenkovića i Stojadinovića.

“Isti stil, isti stil imaju. Pašić je drugo, to je vrhunski političar bio, srpski, ali vrhunski. Nisam rekao da je Hitler, to nije. Milan Stojadinović, Mička, vojvoda od Čačka. Što je tu loše?”

“Predsjednik sam svih hrvatskih građana, pa i hrvatskih Srba, svi su glasali za mene, a ne za Pupovca”, dodao je.

‘Zar mi nismo pobijedili koronu prošlo ljeto?’

Osvrnuo se i na proces cijepljenja protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

“Zar mi nismo pobijedili koronu prošlo ljeto? Stižu još milijuni doza cjepiva. Pobijedit ćemo je opet. Uvijek je premijer taj koji je odgovoran, to je razina centralizacije moći, vlasti, utjecaja, klijentelizma kakvu Hrvatska nije imala nikad. Kad tako centraliziraš vlast, onda odgovaraš za sve, pa tako i za Gabrijelu Žalac, za svakoga odgovaraš. To je odgovornost od koje ne možeš pobjeći, kao ni od vlastitih riječi. Kad Šeks kaže da predsjednica skoro tenkove može izvesti, onda to obvezuje. Ja sam se čuvao takvih riječi prije šest godina kada nisam ni sanjao da ću biti predsjednik”, kazao je predsjednik.

Ponovno se osvrnuo na posljednje izjave predsjednika Vlade Plenkovića.

“Premijer laže i priča o nekim rabljenim autima u Bruxellesu, a ja govorim o činjenicama. Za premijera smo dobili čovjeka koji je direktno s motokultivatora Tome Vinkovića sjeo za upravljač Ferrarija i fali mu nekoliko krugova. Činjenice su točne”, kazao je Milanović.

‘Načelnik Borova skriva se iza roleta’

“Pitajte Plenkošenka što je mislio s tim rabljenim autima? Inače, za mene nitko ne pita u Bruxellesu jer su ti ljudi umrli”, dodao je Milanović.

“Meni ne znači da za mene pitaju u Bruxellesu, ali pitaju, by the way. Mene zanima što se događa u Hrvatskoj. Moj glavni grad je Zagreb i Borovo, jer i ovo su moji ljudi, ali načelnik im je papak, skriva se iza roleta, kao da sam došao naoružan.”

Potom je otvorio temu Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa te kazao kako je pokrenut postupak u slučaju njegovog putovanja u Albaniju.

“Što znate o tome? Dobili su svu dokumentaciju prije godinu dana, a oni tek sada pokreću postupak”, rekao je.

Foto: Hina