Milanović: Zašto je legendarni general poginuo u susjednoj državi?

Milanović: Zašto je legendarni general poginuo u susjednoj državi?

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je u Splitu sudjelovao na obilježavanju 31. obljetnice osnutka Četvrte gardijske brigade “Pauci”.

U Spomen kapelici “Sveti Križ” Dračevac položio je vijenac i zapalio svijeću, a vijenac su položile Udruga roditelja poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, Udruga udovica i djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s Udrugom veterana Četvrte gardijske brigade.

Milanović je postavio i cvijeće, kao i izaslanik predsjednika Vlade Damir Krstičević, izaslanik župana i pročelnik za branitelje Damir Gabrić, te predsjednik Gradskog vijeća Splita Jakov Prkić, javlja RTL.

Milanović je postavio i cvijeće, kao i izaslanik predsjednika vlade Damir Krstičević, izaslanik župana i pročelnik za branitelje Damir Gabrić te predsjednik Gradskog vijeća Splita Jakov Prkić. Nakon toga obratio se vojnicima.

Milanović je rekao da je Andrija Matijaš Pauk poginuo u drugoj državi jer je politika to htjela.

“Vaš zapovjednik, slavni Andrija Matijaš Pauk poginuo je u zadnjim trenucima rata. Poginuo je u susjednoj državi, u drugoj državi, u državi koja nije Hrvatska, ali u kojoj žive stotine tisuća pripadnika našeg naroda. Poginuo je jer je politika to htjela”, rekao je Milanović.

“Međunarodna zajednica, SAD… poginuo je kada su hrvatski ciljevi i ambicije u tom ratu već bili ispunjeni, poginuo je s još nekima u zadnjim izdisajima rata. To nikada zaboraviti nećete. To je žrtva koja je po svojoj težini i simbolici posebna. Ginuli su i drugi, svaki život je jednako vrijedan, ali u tom gubitku ima simbolike i pouke. Čestitam vam od srca, ali i s glavom, prisegu. Ona je kratka i jasna. Hrvatska prva, a onda sva druga savezništva i lojalnosti”, poručio je Milanović među ostalim.

Četvrta gardijska motorizirana brigada bila je elitna postrojba Hrvatske vojske, a njihov doprinos za vrijeme Domovinskog rata je nemjerljiv. Ime su dobili po poginulom heroju Četvrte brigade generalu Andriji Matijašu Pauku, zapovjedniku tenkista.

Osnovani su 28. travnja 1991. godine, a brigada je u početku bila sastavljena od mladih redarstvenika. Sudjelovali su u oslobodilačkim akcijama širom Hrvatske, a za vrijeme rata ih je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak nazvao udarnom 4. brigadom.

U njenim su redovima poginula 193 pripadnika, pet ih se vodi nestalima, dok su imali više od 1500 ranjenih. Ratni zapovjednici 4. brigade bili su generali Ivo Jelić, Mirko Šundov i Damir Krstičević, a nakon oslobođenja Hrvatske vodili su je stožerni brigadir Ante Kotromanović te brigadiri Zvonko Asanović i Blaž Beretin.

Foto: Hina