Projekt za slijepe i slabovidne – BLINDA: mobilna knjižnica za dostupnost knjiga i drugih čitalačkih materijala

Projekt za slijepe i slabovidne – BLINDA: mobilna knjižnica za dostupnost knjiga i drugih čitalačkih materijala

Travanj je mjesec knjige u kojem se održavaju  brojna događanja u sklopu manifestacija Noć knjige.  Osobitu pozornost privuklo je predstavljanje projekta BLINDA mobilna knjižnica za slijepe i slabovidne osobe koji je bio dio program Hrvatskog knjižničarskog društva u Noći knjige 2022. Važnost čitanja se neprestano ističe, a ona mora biti dostupna svima i pri tome je vrlo važno naglasiti da se nadležni i cjelokupno društvo trebaju osobito baviti tim problemom i osigurati slijepim i slabovidnim osobama dostupnost knjiga. 

I u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu toga su jako svjesni pa je spomenuti projekt BLINDA – mobilna knjižnica za slijepe i slabovidne osobe ovih dana predstavljen u našoj stožernoj knjižnoj instituciji. Projekt je osmišljen kako bi se povećala razina dostupnosti knjiga i drugih čitalačkih materijala slijepim i drugim osobama s poteškoćama čitanja standardnog tiska.

Na predstavljanju su govorili ljudi od knjige počevši od Ivanke Stričević, glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koja je suorganizator Nacionalne kampanje za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom „I ja želim čitati!“. U ime Hrvatskog knjižničarskog društva skupu se obratila Dijana Machala, predsjednica HKD-a, a u ime Nacionalne kampanje „I ja želim čitati!“ govorila je njezina voditeljica Željka Miščin. Projekt, njegov značaj i planove za daljnji razvoj predstavili su Mirko Hrkač, upravitelj Zaklade Čujem, vjerujem, vidim i Marjan Povše, predstavnik konzorcija Blinda.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u Europskoj uniji živi 26 350 000 slijepih i slabovidnih osoba. Prema podacima Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2019. godini u Hrvatskoj je registrirano 27 000 osoba s oštećenjem vida. Upravo njima trenutno je putem aplikacije BLINDA dostupno više od 6000 audioknjiga na hrvatskom, slovenskom i njemačkom jeziku. Očekuje se da će mobilna aplikacija biti dostupna od kraja travnja 2022. kada će biti moguća registracija za krajnje korisnike.

BLINDA je međunarodni projekt osam partnera iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke, pokrenut u rujnu 2019. godine. Rezultat projekta je razvoj tehnološke platforme koja slijepim i slabovidnim osobama omogućava pristup zvučnim knjigama putem mobilne aplikacije BLINDA, u skladu s Marakeškim ugovorom. Projekt financira Europska unija u okviru programa Erasmus+, kojim se podupiru obrazovanje, osposobljavanje, mladi i sport u Europi. Njegov proračun iznosi oko 26,2 milijarde eura. To je gotovo dvostruko više nego što je bilo dodijeljeno za prethodni program. Vrlo je važno da je program za razdoblje 2021. – 2027. izrazito usmjeren na socijalnu uključenost, zelenu i digitalnu tranziciju te promicanje sudjelovanja mladih u demokratskom životu. Kroz ove programe, što je vrlo važno naglasiti, podupire se prioritete i aktivnosti u okviru europskog prostora obrazovanja, Akcijskog plana za digitalno obrazovanje i Programa vještina za Europu. Taj program također: podupire europski stup socijalnih prava, služi za provedbu strategije EU-a za mlade za razdoblje 2019. – 2027., razvija europsku dimenziju u sportu. Erasmus+ nudi mogućnosti za mobilnost i suradnju za: Visoko obrazovanje, strukovno obrazovanje i osposobljavanje, školsko obrazovanje što uključuje rani i predškolski odgoj i obrazovanje, obrazovanje odraslih, mlade i sport.

Ovaj projekt BLIND jedna je u nizu koji podupire socijalnu uključivost slijepih i slabovidnih osoba, koje će nadamo se u budućnosti ravnopravno sudjelovati svojim djelovanjem u svim područjima života od naše  svakodnevice, obrazovanja do uključivanja u znanost i znanstvene projekte.

Tekst je financiran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije za 2022. godinu.

Foto: NSK