Miletiću su svi krivi osim IDS-a i Jakovčića: Optužio Plenkovića da preko Uljanika želi destabilizirati Istru

Miletiću su svi krivi osim IDS-a i Jakovčića: Optužio Plenkovića da preko Uljanika želi destabilizirati Istru

Predsjednik IDS-a Boris Miletić ističe da bi volio vjerovati da  uhićenja direktora Uljanika nisu politički motivirana, ali  da previše stvari sugerira nešto drugo. Sumnjivo mu je to što se uhićenja događaju 48 sati prije odluke o pokretanju stečaja.

“Živimo u državi u kojoj se veza politike i pravosuđa i dalje na neki način podrazumijeva. To je zastrašujuće”, rekao je   Miletić u razgovoru za Večernji list.

Optužio je Vladu Andreja Plenkovića da zavlači radnike i javnost, izbjegavati odgovore i  da je nesposobna donijeti odluku punih 17 mjeseci.

“Vlada očito vodi Uljanik u stečaj, ali to ne želi otvoreno reći, nego se igra strpljenjem izmučenih ljudi. Istra je jedina regija koja se svih ovih godina uspjela othrvati pogubnom utjecaju HDZ-a i guranje Uljanika u stečaj doživljavam kao HDZ-ov pokušaj ekonomske destabilizacije Istre, naglasio je  Miletić dodajući da važno je utvrditi odgovornost svih i doznati kako je Uljanik doveden do ponora.

Ne znam detalje istrage, imam kao i vi samo one informacije koje su se pojavile u medijima. Međutim, ne smijemo zaboraviti da se Uljanik nalazi u ovakvoj situaciji iz dva razloga. Prvi su aktivnosti uprave Uljanika i 3. maja, a drugi što je država kao najveći suvlasnik Uljanik Grupe godinama pokazivala apsolutnu nebrigu za brodograđevnu industriju. Nisu kontrolirali jamstva i nisu uopće nadgledali poslovanje brodogradilišta. Država je imala i još uvijek ima sve mehanizme za nadziranje poslovanja, ima čvrstu polugu upravljanja na temelju vlasničke strukture, a od svega toga nije činila ništa, rekao  je Miletić koji, očito,  uopće ne vidi  krivicu IDS-a  kojemu je na čelu i koji je imao   dosta snažan utjecaj na kadroviranje u Uljaniku.  U cijelom  intervjuu uopće nije  spomenuo  svog prethodnika  Ivana Jakovčića koji je nekoliko godina aktivno lobirao da  strateški partner Danko Končar dobije Uljanik.