Ministar Ćorić se posipa pepelom: Moja reakcija bila je reakcija osobe, a ne ministra

Ministar Ćorić se posipa pepelom: Moja reakcija bila je reakcija osobe, a ne ministra

Ministar energetike i zaštite okoliša, Tomislav Ćorić, gostovao je u emisiji Novi dan.

“Ukoliko ste gledali, a vjerujem da ste imali priliku vidjeti cijelo izlaganje, onda ćete vjerojatno primijetiti da je taj moj odgovor bio odgovor na njegovu glavnu tezu u kojem je on insinuirao da sam ja doveo u pitanje interese Republike Hrvatske. Kroz to pitanje, kao i kroz drugo pitanje se moglo zaključiti da je Vlada RH i ja kao ministar zanemarila interese RH. Ja jednostavno ne mogu dopustiti da moj profesionalni integritet i ono što ja radim u Vladi dovede u pitanje na taj način. Moja reakcija je bila reakcija koja je bila pretjerana. Ja sam se već jučer ispričao hrvatskoj medijskoj javnosti. Nije točno da se prati komunikacija novinara u Hrvatskoj. To ne smije biti put kojim Hrvatska ide”, rekao je ministar.

“Moja reakcija nakon toga bila je reakcija osobe, čovjeka, a ne ministra i ja se na tome ispričavam”, odgovorio je Ćorić na pitanje o jučerašnjoj komunikaciji između njega i našeg reportera Hrvoja Krešića.

“Gospodin Krešić je jučer nakon cijelog dana u vašim emisijama pričao svoju verziju priče i to je u redu. Razmišljao sam u nekoliko navrata da se i ja javim i ispričam svoju verziju priče. Memoranudm je imao samo jedan cilj, a to je optimizirati poslovanje INA-e i Janafa”, kazao je.

“Budite uvjereni da ću si teško dopustiti da se ulazak u raspravu s novinarom ponovi. Bio sam onemogućem odgovarati na Krešićeva pitanja njegovim upadicama i to nije bilo korektno”, kazao je Ćorić.

“Jasno sam gospodinu Krešiću dao do znanja da razgovore o kompetencijama članova uprave Ine treba prepustiti struci. On nažalost nije meritorna osoba koja može razgovarati o kompetencijama tih ljudi”, ističe.

Žao mu je da je potpao pod pritisak i onemogućavanje da na pitanja odgovori jer kaže da naš Hrvoje Krešić to nije dopuštao.

Na pitanje na čemu je temeljio tvrdnju da je Krešić rubno povezan s naftnim biznisom, kazao je da je bio sarkastičan i da je novinar to interpretirao onako kako je njemu odgovaralo.

Ministar Ćorić nije želio odgovoriti tko mu je kazao za Krešićevu korespondenciju o INA-i.

“Nafta se vlakovima prevozi prema rafineriji Nafte Rijeka, a ostatak se prodaje Mađarskoj”, pojašnjava Ćorić.

“Ukoliko bilo tko u RH misli da hrvatska nafta treba ostati u Hrvatskoj i da Rafinerija nafte Sisak treba stvarati gubitke, meni je žao, ali to nema smisla”, dodao je.

Kazao je kako stalno guramo INA-u u politički kontekst i kako je to djelomično i opravdano.

Hrvatska nije izvezla naftu, a cijena se može komunicirati s INA-om, kaže ministar. “Ja sam siguran da ćete dobiti odgovor, osim ako se ne radi o nekoj tajni”, kazao je.

U situaciji u kojoj možete zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta s jednom rafinerijom, biste li išli u smjeru gašenja tog rafinerijskog biznisa i njegove transformacije ili bi zadržali tu rafineriju?, upitao je Ćorić, odgovarajući na pitanje zašto bi se gasila sisačka rafinerija.

Imamo dva rafinerijska biznisa, jedan funkcionira na 70-80 posto, a drugi na oko 20 posto. Kad ste vidjeli da biznis koji funkcionira na 20 posto kreira dobit za svoga vlasnika?, upitao je Ćorić.

Podsjetimo, ministar Tomislav Ćorić u utorak je prozvao našeg reportera Hrvoja Krešića za pisanje u novinarskim grupama rekavši mu kako se iz njegovog rada, ali i iz njegovih poruka u novinarskoj grupi vidi nezadovoljstvo izborom Uprave INA-e.

Reporter N1 televizije ministru je postavljao pitanja vezano za objavu Memoranduma u Nacionalu prema kojem je između INA-e i Janafa dogovoren transport 247 tisuća tona hrvatske nafte iz Siska, umjesto u Rijeku, na preradu u Mađarsku.

Ministar Tomislav Ćorić komentirao je te napise rekavši da se tekstom pokušava implicirati da je Hrvatska došla u podređen položaj, a što, kaže ministar, nije točno.

Ministar je kasnije demantirao tvrdnje o difamaciji i praćenju interne komunikacije novinara N1 Hrvoja Krešića, koji mu je postavio pitanja o Memorandumu INA-e i Janafa.

“Dakle, prije svega referirat ću se na činjenicu kako mi je žao da je dio medijske javnosti moju izjavu, odnosno odgovor novinaru, iskoristio za tezu o praćenju, prislušivanju i bilo kakvoj nedopuštenoj radnji. Nikada u životu mi ne bi palo na pamet ni na koji način zadirati u privatnost bilo koga, a posebice ne novinara. Odlučno odbacujem bilo kakvu mogućnost nečeg takvog”, rekao je za Hinu ministar Ćorić.

“Moja teza izrečena na današnjoj presici bila je ništa drugo nego odgovor na pitanje, u kojem se pokušalo implicirati da sam ja pokušao prodati nacionalne interese Republike Hrvatske, odnosno dovesti ih u pitanje. To nisam, ne činim i nikada neću učiniti. Svi oni koji na bilo koji način budu implicirali u tom smjeru doživjet će od mene uvijek isti odgovor”, kazao je Ćorić.

Ministrova reakcija uslijedila je nakon što su Hrvatsko novinarsko društvo i ogranak HND-a N1 oštro osudili izjave ministra Tomislava Ćorića koji je novinara Hrvoja Krešića nazvao “osobom koja se rubno bavi naftnim biznisom”, uz to, kako je navedeno, insinuirajući da je imao uvid u prepisku u novinarskoj grupi.

U reakciji HND-a oštro se osuđuje i ministrova izjava kako se u Krešićevim porukama vidi da je osobno bio nezadovoljan njegovim prijedlogom novih članova Uprave INA-e.

U HND-u ocjenjuju da je riječ o skandaloznom istupu ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, čemu su prethodila Krešićeva pitanja o objavi tjednika Nacional o dogovoru INA-e i Janafa o transportu 247.000 tona nafte iz Siska na preradu u Mađarsku umjesto u Rijeku.

Foto: Screenshot/N1

Facebook Comments