Ministar Filipović dao je veliki intervju: Nije uvjerljiv. U njegovim odgovorima ima jako puno rupa

Ministar Filipović dao je veliki intervju: Nije uvjerljiv. U njegovim odgovorima ima jako puno rupa

Davor Filipović, ministar gospodarstva i bivši član Nadzornog odbora INA-e, dao je veliki intervju RTL-u.

Filipović je kazao kako je na sastanku Uprave INA-e zatražio detaljno objašnjenje svega što je isplivalo u javnost.

“Na sastanku je bio predsjednik Uprave INA-e Fasimon, zajedno s hrvatskim članovima INA-e. Rekli su mi da su pokrenuli internu istragu, žele utvrditi kako se to dogodilo. Iz ovih razgovora koje sam imao s njima mogao sam zaključiti da postoje određene slabosti kada se govori o internim kontrolama jer se dogodilo da četvrta razina odlučivanja potpisuje ugovor koji ima ogromne financijske reperkusije na INA-u, a da to niti jedna razina iznad njega nije verificirala. Iz ovih preliminarnih razgovora vidimo da je sustav internih kontrola morao biti bolji”, kazao je.

Na pitanje kada će zatražiti ostavku Uprave, Filipović je kazao da je danas zatražio izvanrednu reviziju cijelog plinskog biznisa za 2020., 2021. i dio 2022. s posebnim osvrtom što je radila interne, komercijalna revizija te što je radila Uprava i Nadzorni odbor.

“Važno je utvrditi ima li još takvih ugovora. Očekujem da eksterna revizija to utvrdi i moći ćemo donositi odluke”, kazao je.

‘Treba se utvrditi što se događalo’

Komentirao je i vjeruje li da članovi Uprave nisu znali što se događa.

“Ako se utvrdi odgovornost tražit ćemo promjene. Treba pustiti proceduru da se utvrdi što se događalo. Treba isto tako skrenuti pozornost na Upravu INA-e kao cjeline jer imamo tri mađarska člana i tri hrvatska člana, s tim da je predsjednik Uprave Fasimon predstavnik MOL-a”, kazao je.

Na pitanje kako je moguće da se plin po povlaštenoj cijeni prodavao tek osnovanoj tvrtki, a po takvoj niskoj cijeni se ne prodaje partnerskim tvrtkama, Filipović je kazao da je postavio to pitanje te da se to istražuje.

“Dobio sam dojam da su bili iznenađeni svime što se dogodilo”, kazao je.

Kazao je i da je postavio pitanje koliko sličnih ugovora ima.

“Tražio sam od hrvatskih članova Nadzornog odbora da se sazove izvanredna sjednica Nadzornog odbora koja će se dogoditi u srijedu. Uputio sam dva dopisa, jednim tražim izvanrednu reviziju prema Upravi INA-e i prema članovima Nadzornog odbora”, kazao je.

“Ako postoji još takvih odgovora postoji ozbiljan problem s korporativnim upravljanjem u INA-i”, kazao je.

Komentirao je i je li INA od tvrtke DXT kojoj je tvrtka OMS prodavala plin, natrag prodavala taj plin.

“To nije istina, pitao sam Upravu. Ne mogu decidirano tvrditi, ali informacija koju imam je da nije bilo takve situacije”, kazao je.

Komentirao je i je li mu neugodno što se u ovoj aferi spominje HDZ-ovac.

“Nebitno je tko je član koje stranke, ovakve stvari se ne smiju događati i pružam punu podršku svim institucijama da ispitaju sve do kraja u slučaju i da svi za koje se utvrdi odgovornost budu kažnjeni na pravi način. Ovo su stvari koje se ne smiju događati. Istaknuo bih kako moram čestitati Ministarstvu financija i samostalnom sektoru za suzbijanje pranja novca, Poreznoj upravi, policiji i DORH-u jer su reagirali na pravi način. Imovina je zaleđena, novci nisu nestali”, kazao je.

Škugora zna osobno, ali površno

Filipović je kazao kako je osobno poznavao osumnjičenika Damira Škugora, ne sjeća se kada je zadnji put pričao s njim te nikad nije komunicirao s njim preko mobitela.

“Nemam njegov broj, nikad nismo pričali na telefon, nisam s njim razmijenio poruku, znam ga površno sa skupova”, kazao je.

Kazao je i da se nije čuo s bivšim ministrom Tomislavom Ćorićem.

“Bez pretenzija da budem odvjetnik gospodina Ćorića, ne može ministar znati što se događa na četvrtoj razini upravljanja u INA-i. To je odgovornost Uprave INA-e i svih nadzornih mehanizama o kojima sam govorio. Mora postojati interna kontrola, interna revizija mora raditi svoj posao, a i Nadzorni odbor ima svoju ulogu”, kazao je Filipović.

Filipović je komentirao koliko se novca može izvući na nižim razinama upravljanja u INA-i.

“Nadam se da takvih stvari nije bilo, da su ljudi odgovorni i da postupaju sukladno zakonu o trgovačkim društvima, da štite interes, da se ponašaju ispravno kako bi trebali”, kazao je Filipović.

Komentirao je i kako objasniti poduzetnicima da plin mora biti skuplji ako se država ovako odnosi prema plinu u svom vlasništvu.

“Država se odnosi na način prema svim krizama s kojima smo se do sada susreli da čvrsto stoji uz građane i svoje gospodarstvo. 1. travnja je država reagirala s 5 milijardi kuna pomoći prema gospodarstvu. Ovdje je odgovornost Uprave INA-e. Ona je u većinskom mađarskom vlasništvu, ne može se govoriti o tome da se država odnosi. Ključno je detektirati propuste i doći u situaciju da se to više nikada ne ponovi. Na tome ću inzistirati, to sam tražio od članova Uprave i na tome ću ustrajati”, kazao je.

Na pitanje može li HEP tražiti od INA-e da im prodaju plin po 19 eura po megavat satu i da se građanima prodaje plin po jeftinijoj cijeni, Filipović je kazao da će Vlada izaći s paketom mjera za poduzetnike i sugrađane da težak period koji dolazi prebrode.

“Sva devijantna ponašanja, dajem podršku svim pravosudnim tijelima da se to istraži do samog kraja”, kazao je.

Na pitanje hoće li afera ići šire od pet osumnjičenika, kazao je da u to ne može ulaziti.

“Zna se tko je bio u Upravi i Nadzornom odboru prilikom sklapanja ugovora i podupirem da se svačija odgovornost u postupku propita”, kazao je Filipović.

Foto: Hina