Ministar Fuchs nije jasno odgovorio na jedno bitno pitanje: Zašto djeca u školi i dalje moraju nositi maske

Ministar Fuchs nije jasno odgovorio na jedno bitno pitanje: Zašto djeca u školi i dalje moraju nositi maske

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs na konferenciji za medije objavio je epidemiološki plan za početak nove školske godine.

Premijer Andrej Plenković ranije je u uvodnom govoru na sjednici Vlade najavio kako će mjere u školama biti manje restriktivne nego prošle godine.

– Najvažniji je povratak učenika u škole u što većoj mogućoj mjeri. Bez obzira na prednosti online nastave, efekti su drugačiji ukoliko provedu svoje vrijeme u klupama. Imali smo svega pet tjedana online nastave, puno manje nego u drugim zemljama, ali bitno je da mladima olakšamo put, rekao je Plenković, javlja Slobodna Dalmacija.

Ministar Fuchs na presici je potvrdio da će mjere biti manje restikrivne.

– Na osnovu svih iskustava koje smo stekli prošle godine, ali uzimajući u obzir i istraživanja, mjere će biti relaksiranije. Djeca od 1. do 5. razreda, kod kojih nije bilo kretanja i miješanja, u sljedećem periodu moći će se miješati. Dozvolit će miješanje u kategoriji izbornih predmeta i dopunske nastave, što je prošle godine išlo online. Mislimo da to možemo sada relaksirati.

– Dozvolit ćemo u višim razredima mijenjanje učionica, omogućit će se korištenje kabineta, učionice fizike, kemije, informatike… Dodatno će biti omogućeno bavljenje sportskim aktivnostima unutar škola, timovi će moći biti sastavljeni od učenika iz različitih razreda. Športske dvorane i dalje će biti zatvorene za rekreativne sportove.

– Vraćamo natrag mogućnost održavanja roditeljskih sastanaka licem u lice. To je bio jedan od zahtjeva i roditelja i učitelja.

– Školska praksa moći će se obavljati u razredima. Praksa koju učenici strukovnih škola obavljaju u pojedinim poduzećima dozvoljava se ponovno jer jeda od bitnih segmenata u strukovnom obrazovanju je upravo to.

– Maske ostaju kao jedan od uvjeta za učenike od petog razreda pa nadalje, ukoliko nije moguće osigurati distancu od dva metra. Ukoliko je neki učenik obolio, ne treba ići cijeli razred u samoizolaciju, već samo nekoliko učenika, s lijeve i desne strane, rekao je Fuchs.

Rekao je i kako nisu zadovoljni s postotkom cijepljenja obrazovnih radnika jer su na razini oko 50 posto. Najavio je kako će svi necijepljeni profesori i nastavnici morati nositi maske tijekom predavanja.

– Priče o tome da će oni koji se nisu cijepili otkaz, nisu primjenjive, kad pogledate da 50-ak posto njih nije cijepljeno. Ne znam gdje bismo našli tih 20.000 zamjena.

Foto: Hina