Ministar Grlić Radman obmanjuje hrvatsku javnost: Nisu odbačene optužnice protiv Hrvata u Zambiji. Postupak je prekinut

Ministar Grlić Radman obmanjuje hrvatsku javnost: Nisu odbačene optužnice protiv Hrvata u Zambiji. Postupak je prekinut

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman održao je press konferenciju se na temu oslobođenja Hrvata u Zambiji te prosvjedne note upućenoj Srbiji.

O hrvatskim državljanim u Zambiji rekao je da je sud odbacio optužnicu i da oni moraju u roku od 48 sati napustiti Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć.

“Fokusirali smo se na hrvatske državljane koji su bili pritvoreni. Pretpostavljamo da nije bilo inkriminirajućih elemenata”, dodao je.

Istaknuo je da im je sljedeći korak iskazati zaštitu i brigu za djecu koja imaju hrvatske dokumente. “Treba pozdraviti to da su pušteni i da moraju napustiti zemlju”, rekao je.

Sudac je rekao da to nije oslobađajuća presuda nego prekid postupka, naglašeno je u pitanjima novinara. “Pritvoreni su pod određenim optužbama. Naš zadatak je bio pružiti konzularnu zaštitu. U meritum stvari nismo ulazili niti smijemo ulaziti”, rekao je.

A razlika je zaista bitna jer s ovakvom formulacijom zambijskog suda znači da optužbe protiv Hrvata i dalje stoje i da sušenje uvijek može biti nastavljeno. Razgovarali smo s dvojicom odvjetnika koji se slažu da je odluka zambijskog suda zapravo pitijska s kojom mogu biti zadovoljne obje strane. Hrvati su praktično slobodni i moraju napustiti Zambiju u roku od 48 sati. Ali im je i poslana poruka da se drže dalje od Zambije jer bi u svakom trenutku moglo biti nastavljeno suđenje, i to s optužbama koje su jako ozbiljne. Jednako tako, s ovakvom kvalifikacijom sudskog procesa, ističu naši sugovornici, optuženi Hrvati ne mogu eventualno tražiti odštetu zbog pritvaranja. U svakom slučaju, optužbe protiv Hrvata nisu odbačene kako je to slavodobitno na presici izjavio ministar Radman Grlić.

Objašnjavajući što su učinili i što je zapravo konzularna pomoć, Grlić Radman je objasnio da se radilo o traženju odvjetnika, ljudskim uvjetima…

Na pitanje što rade po pitanju djece, koja imaju hrvatske dokumente, istaknuo je: “Djeca su hrvatski državljani, vidjet ćemo. Oni imaju hrvatske isprave pa ih smatramo hrvatskim državljanima. Zato imaju zaštitu.”

Na pitanje zna li Vlada može li se posvajati iz Konga, rekao je: “Već su davali izjave o tome. Ograničavam se samo na odgovore o konzularnoj pomoći. Imali su odvjetnika kojeg su sami platili.”

O eventualnoj lošoj praksi suda u Zlataru rekao je: “Nadležne institucije su se očitovale.”

Na pitanje je li naš konzul posjetio i maloljetne hrvatske državljane, tj. djecu koja su u nezgodnoj situaicji: “Da, naš je kolega to tražio, no u Zambiji ne možemo vlastima narediti. Molili smo ih da se to dopusti, no to još nije bio slučaj.”

“Zabrinuti smo zbog zabrane ulaska u Srbiju Pavličeku”

Komentirao je i pressicu zastupnika Marijana Pavličeka koji je reagirao nakon što je zaustavljen na graničnom prijelazu u Srbiju: “Bio je zadržan nekoliko sati i nisu ga pustili u Srbiju te je dobio o tome službeni dokument o zabrani ulaska. Kad su hrvatski državljani predugo zadržavani na granici ili im je uskraćen ulazak, mi moramo reagirati. Čim sam za to saznao od g. Žigmanova, stupio sam u vezu s kolegom Dačićem kojem sam iskazao zabrinutost. Smatram da ovakvi događaji ne bi trebali zasjeniti započeto. Pozvali smo veleposlanicu Republike Srbije i prosvjedovali smo protiv toga pa se nadam da će se ubuduće poštovati režim prelaska i da neće biti zabrana.”

“Možda postoje snage u Srbiji kojima nije u interesu rješavanje otvorenih pitanja, ali Dačić uvjerava da žele riješiti stvari, obećao je istražiti o čemu se radi i vjerujem da ovakvih slučajeva ubuduće neće biti”, dodao je.

Foto: Hina