Mirjana Hrga izazvala buru ovim priznanjem: Mislila sam da je zvuk ezana poziv na rat, zalegla sam na pod hotela

Mirjana Hrga izazvala buru ovim priznanjem: Mislila sam da je zvuk ezana poziv na rat, zalegla sam na pod hotela

Mirjana Hrga izazvala je priličnu buru objavom na svom Facebook profilu. Prisjetila se svog novinarskog rada na Al Jazeeri i boravka u Sarajevu. Njezin post prenosimo u cijelosti.

” Sutra će biti rođendan mojoj televiziji kojom sam se zapravo oprostila od novinarstva. Nakon nje, nisam mogla raditi na ničem slabijem i odustala sam.Dali su mi svijet na dlanu i učinili me kompletnijim čovjekom.Jedan od razloga zašto sam pristala raditi za tu televiziju (osim globalnog izazova) bio je i osobni strah od nepoznavanja Muslimana i njihove vjere. Mislila sam da je zvuk ezana poziv na rat, prvi put sam u Sarajevu zalegla na pod hotela 🙂

Poslije ću biti na podu, ali u pancirki, u nekim svjetovima koje nikada ne bih upoznala da nije bilo ove televizije. Da, ja sam bogata osoba.Hvala im na tome.Hvala im što su me iščupali iz prosječnosti, hvala ima na darovanoj težini shvaćanja ali i dalje ne znam što da radim s tim bogatstvom 🙂Interesantno.Svugdje sam se iskreno legitimirala kao Hrvatica katolkinja.Osim – 2 puta 🙂Oprostivo.

Spašavala sam živu glavu.U Ukrajini sam na ruskim kontrolnim točkama, tog dana kada sam skoro poginula pod rafalnom paljbom sa cijelom svojom ekipom prešutjela da sam Hrvatica. Pozivala sam se na činjenicu da smo “cлавянские братья”. Prošlo je.U Tripoliju sam prešutjela da radim za AlJazeeru. Neću duljiti…

Danas kada vidim ovaj video – a nema me tamo već 5 godina – i kada vidim da su stavili moje inserte, znam da sam učinila najpametniju stvar u svojem životu.Hvala Tarik, hvala Edhem. Na HTV-u sam provela dvostruko duže.Da me netko nije stavio u leksikon te televizije, teško bi bilo dokazati da su me oni stvorili i odgojili.AlJazeera se svojim ljudima ponosi.Svakom ciglicom koja je uzidana u tu veliku kuću.

Čak i kada odu.I zato kada mi uber-Hrvati kažu da i nisam nešto jer sam “radila za Muslimane” ja im odgovaram – radila sam za ljude i profesionalce.I ponosim se time.Ostajte takvi.Sretan vam rođendan”, naisala je Mirjana Hrga.

Ilija Jandrić

U njezinu obranu stao je novinar Ilija Jandrić koji je odrastao u Sarajevu.

“Mislim da mediji prekomjerno granatiraju Mirjana Hrga zbog izjave da je prvi put čula ezan (hodžino pjevanje s džamije kojim poziva na molitvu) tek 2011. kad je došla raditi u Sarajevo i da se prepala pa pala na pod hotela jer je mislila da počinje rat (Ispravila me, kaže da je to bilo 1999.).

Izjava jest smiješna, što sam joj u iskrenoj nevjerici i napisao odmah u komentaru, ali sam siguran da nije zlonamjerna. Svjedoči tek o određenoj kulturološkoj zatvorenosti Zagreba (i Hrvatske), barem većeg dijela stanovništva, o određenoj nezainteresiranosti za blisko susjedstvo (i danas je tako u medijima i politici). Ja sam tome svjedočio kad sam 1992. došao kao izbjeglica iz Sarajeva u Zagreb pa mnogi u mom razredu (17-godišnjaci) nisu imali pojma da sam Hrvat (bez obzira na moje biblijsko ime) i čudili su se kako mogu biti Hrvat iz Bosne??

Za većinu njih u Bosni žive Bosanci, kakvi sad Hrvati, Srbi i Bošnjaci?? To je rezultat slične neinformiranosti i ništa više. A imao sam i sam slično iskustvo kao Mirjana. Te 1992. sam zamalo zalegao posred zagrebačke Ilice kad je u podne opalio Grički top”, ističe Jandrić.