Miro Kovač komentirao izborni fijasko HDZ-a: Jako je nezadovoljan, ali se nije usudio imenovati najvećeg krivca

Miro Kovač komentirao izborni fijasko HDZ-a: Jako je nezadovoljan, ali se nije usudio imenovati najvećeg krivca

Miro Kovač je u Jutarnjem listu komentirao najlošiji rezultat stranke – četiri mandata na izborima za Europski parlament – i poručio da se što prije treba utvrditi što nije bilo dobro u stranci.  U podužem  intervjuu  ponovio je  da nije zadovoljan  rezultatom izbora, ali nije želio imenovati krivce.

Što ili tko je, po vama, najveći krivac za ovaj HDZ-ov loš rezultat?

– Treba objektivno utvrditi što je to bilo nedovoljno dobro i efikasno da nismo dobili više glasača na svoju stranu. U odnosu na 2014. izgubili smo velik broj birača. Potom treba izvući zaključke i pouke kako bismo promijenili recept za sljedeće velike utrke, a to su predsjednički i parlamentarni izbori.

Ipak, tko snosi najveću krivnju?

– Moramo biti konstruktivni, riječ je o stabilnosti Hrvatske i naše stranke, skupiti glave i u svojim redovima otvoreno govoriti i naznačiti što nije bilo dovoljno dobro. Nakon toga treba izvršiti potrebnu adaptaciju da bismo mogli ostati pobjednička stranka. Članovi stranke su vrijedni, treba ih poštivati i imati povjerenja u njih, a birači su ti koje moramo slušati. I budemo li se držali tih aksioma, onda ćemo ostati pobjednička stranka. HDZ je po svojoj naravi pobjednički, članovi i glasači očekuju pobjede HDZ-a.

Desnica je na ovim izborima dobila oko 18 posto. Je li HDZ trebao imati neko zvučnije ime na svojoj listi, nekog konzervativnijeg člana poput Davora Stiera ili vas?

– Na našoj listi je bilo pametnih, mladih, ali i iskusnih ljudi. No, to očito nije svima bilo dovoljno atraktivno. Naši glasači poslali su nam jasnu poruku – poruku upozorenja i nezadovoljstva. To treba ozbiljno shvatiti. Članove stranke treba uvažavati i cijeniti, oni su snaga HDZ-a. Bez članova stranke nema ni HDZ-a. A članovi i birači su ti koji na kraju odlučuju o tome pobjeđuje li HDZ ili ne.

Znači li to da vrh stranke sada dovoljno ne uvažava članstvo?

– HDZ je jednostavno HDZ, skrojen je po mjeri prosječnoga hrvatskog čovjeka. Članstvo HDZ-a najbolje oslikava slojevitost hrvatskog društva u kojem dominiraju narodnjački karakter i kršćanski svjetonazor. Pod vodstvom prvoga predsjednika Franje Tuđmana, od utemeljenja 1989. godine, HDZ je taj koji je utro put Hrvatske prema slobodi, suverenosti, neovisnosti i demokraciji, ali i članstvu u europskoj obitelji. Nikome HDZ i njegovi članovi ne moraju dokazivati svoje europejstvo.

Je li točno da je vama Plenković ponudio mjesto na listi, ali da ste vi to odbili?

– U zadnji čas bio sam pozvan na razgovor jer me je ipak bio kandidirao zagrebački Gradski odbor HDZ-a, čijim članovima na tome zahvaljujem. Drago mi je da su kolege u meni vidjele osobu koja bi mogla biti korisna na izborima za EP. Pozvan sam na taj razgovor i tada sam iznio jednu varijantu, prijedlog, za koji osobno i danas vjerujem da bi nam donio bolji rezultat.

Kako je glasio taj prijedlog?

– Ne želim ulaziti u detalje.

Je li se radilo o tome da vi budete nositelj HDZ-ove liste?

– To su stranačke stvari čije detalje ne želim iznositi, ali riječ je o varijanti za koju sam i danas uvjeren da bi donijela više glasova HDZ-u, pa vjerojatno i mandat više. Žao mi je što se taj prijedlog nije usvojio.

Plenković je taj koji ga je odbio?

– Nije se očito usvojio.

 

Foto: Mario Strmotić/Hina