Miro Kovač poslao jasnu poruku Plenkoviću: Da sam premijer, ne bih više bio u koaliciji s Pupovcem

Miro Kovač poslao jasnu poruku Plenkoviću: Da sam premijer, ne bih više bio u koaliciji s Pupovcem

Bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač u RTL-u Danas komentirao je izjavu Milorada Pupovca, ali i najavio kandidaturu za šefa HDZ-a.

Kovač je prije nekoliko dana rekao da SDSS nema što raditi u vladajućoj koaliciji ako se Pupovac ne ispriča za uspoređivanje Hrvatske s NDH. Ispriku danas nismo čuli, javlja RTL.

“Ja sam govorio svojedobno o povlačenju te izjave, to se, meni se čini, nije dogodilo. Ja sam razočaran, sablažnjen, nezadovoljan. Očekivao sam da će gospodin Pupovac reći da je pogriješio, da mu ne pada na pamet uspoređivati Hrvatsku s NDH, da ne dijeli razmišljanje Aleksandra Vučića. Iskreno govoreći, sada pod ovakvim dojmom, da sam predsjednik HDZ-a Pupovcu bih se zahvalio, a stranačkim tijelima predložio da se raskine dogovor s SDSS-om. Ovo je maltretiranje hrvatske javnosti”, rekao je Kovač.

Dodao je da pripadnike srpske manjine, kao i pripadnike durgih manjina, treba maksimalno štititi, ali da “dobivati lekcije da su Hrvatska i NDH isto nema smisla”.

“Treba napraviti jasan rez i reći hrvatskoj javnosti da demokratska vlast štiti svakog državljana neovisno kojeg je proijekla, spola, seksualne orijantacije, ali da mene netko maltretira…”, kazao je Kovač.

Milorad Pupovac spomenuo je da je “sjeme zla” posijala Vlada Tomislava Karamarka, a u kojoj je sjedio i Kovač. On to demantira.

“To nije istina. Ja sam svojedobno kao član Predsjedništva HDZ-a pregovarao o njegovom sudjelovanju unutar Vlade, nije istina da nije bilo razgovora. Žao mi je što gospodin Pupovac ne koristi autoritet u Hrvatskoj da pridonese jednom sasvim normalno suživotu”, kazao je.

U međuvremenu se pojavila teza da se preko Milorada Pupovca želi srušiti Andreja Plenkovića. Unutarstranački izbori u HDZ-u su iduće godine, a jedan od kandidata, izgleda, bit će i Miro Kovač.

“Ova situacija nema nikakve veze s unutarstranačkim zborima u HDZ-u. Kad budu izbori bit će kandidata, neka ih bude što više, to je dobro za demokraciju u HDZ-u. Gospodin Plenković neki je dan govorio da će biti kandidat i da će pobijediti. Ja sad kažem da ću biti kandidat i ja ću pobijediti. No to sada nije tema, sada nije vrijeme za to. Sad je tema gospodin Pupovac koji nije povezan s nikakvim izborima u HDZ-u”, poručio je Kovač.

 

Foto:Mmario Strmotić/Hina