Hrvati su protiv zabrane pozdrava Za dom spremni: U tome prednjače HDZ-ovci

Hrvati su protiv zabrane pozdrava Za dom spremni: U tome prednjače HDZ-ovci

Gotovo polovina hrvatskih građana, točnije 48 posto ispitanih, NE podržava presudu visokog prekršajnog suda. Podršku takvoj odluci daje gotovo 42 posto ispitanika. Ne zna ili nema stav njih osam posto, a dva posto ispitanika ne želi se izjasniti na ovu temu.

Rezultati pokazuju da velika većina hrvatskih građana ima stav o ovom, iako su jasno podijeljeni. Zanimljivo je da su birači najvećih stranaka u identičnom postotku izrazili stav ZA ili PROTIV: 70,5 posto HDZ-ovaca je protiv presude, i isto toliko SDP-ovaca ZA presudu, piše RTL.

Istraživanje je odgovorilo i na pitanje o tome što građani uopće misle o pozdravu “Za dom spremni” te je pokazalo jesu li podijeljeni.

Podijeljeni su, no većina bi ipak da to prestane biti važnom temom. Tako najveći udio ispitanika, njih 28,4 posto, kaže da ZDS mora otići u povijest, a Hrvatsku okrenuti budućnosti i završiti priče o 1941. i 1945. Još 21,4 posto građana bi čak prekinulo sve rasprave o ustašama i partizanima na 30 godina.

Oko 19 posto njih smatra da je ZDS tek pozdrav koji je u Domovinskom ratu koristio dio hrvatskih branitelja. 11,4 posto ispitanih smatra ga povijesnim hrvatskim pozdravom, a ustaškim iz Drugog svjetskog rata njih devet posto. Stav nema 6,5 posto, za gotovo 3 posto je pozdrav neprihvatljiv, osim za iskazivanje pijeteta poginulim pripadnicima HOS-a. Nešto više od JEDAN posto ispitanika ne želi se izjasniti.

Mišljenja su različita, ali doznali smo i koliko bi ispitanika zabranilo korištenje tog pozdrava u javnosti.

Tih koji bi zabranili je manje nego onih protiv takve zabrane. Prema našem istraživanju, zabrani pozdrava protivi se čak 45 posto ispitanih. Za zabranu u svakom obliku je nešto više od 30 posto ispitanih, dok je za zabranu, ali ne u znaku HOS-a, na grbu i spomenicima poginulim pripadnicima, gotovo 13 posto.

Oko tri posto građana bi ‘Za dom spremni’ ostavili samo na spomenicima HOS-ovcima. Stav o ovom nema 8,5 posto ispitanika, a pola posto se nije željelo izjasniti. Dakle, većina je Hrvata protiv zabrana.

Foto:Screenshot RTL