Mladi slavonski seljak kojemu je država ubila svinje: Mi imamo ministricu “protiv poljoprivrede”

Mladi slavonski seljak kojemu je država ubila svinje: Mi imamo ministricu “protiv poljoprivrede”

Marko Majer, čije su usmrćene svinje satima ležale pred obiteljskom kućom ministricu Vučković nazvao je ‘ministricom protiv poljoprivrede’, pozvao ju je da dođe u Slavoniju.

Sablasni prizori s ulica Vukovarsko-srijemske županije potresle su državu. Mrtve svinje satima su ležale uz cestu u općini Andrijaševci.

Ministarstvo poljoprivrede pitali smo dva ključna pitanja u ovoj priči, zašto su svinje eutanazirane zbog zaraze svinjskom afričkom gripom uopće završile na ulici pred kućom i drugo je li dezinfekcija provedena, prijeti li zaraza.

Iz Ministarstva su nam odgovorili da su svinje eutanazirane u dvorištu i da je potom izvršena dezinfekcija, a potom da su prenesene do mjesta gdje su još uvijek vidljivi tragovi krvi i ukrcani u kamion koji nije mogao ući u dvorište.

Tvrde da je provedena dezinfekcija objekta i okolnog područja.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Sulude cijele na Oktoberfestu: Hoće li se Nijemci i dalje žaliti da im je skupo pivo u Rovinju, Opatiji, Hvaru i Dubrovniku…

Kako je to danas izgledalo doznao je naš reporter Bojan Uranjek koji je razgovarao s vlasnikom svinja Markom Majerom

“Danas su svinje eutanazirane, mislio sam da će ih uspavati. Međutim, to se radi pištoljem. Pištoljem se radi ubijanje. Nikakva dezinfekcija u mom dvorištu nije napravljena na tim svinjama dok nisu izašle vani. Prije samog utovara su dezinficirane. Nakon toga su i objekti dezinficirani, ali što se tiče dezinfekcija svinja u mom dvorištu nije se dogodilo, osim prije samog utovara. “

Koliko su svinje bile vani?

“Stajale su tu oko 3-4 sata, tragovi krvi su i dalje tu. Nitko ništa nije rekao, što s time, tko to mora… Velika su to pitanja, nitko nam ne daje konkretne odgovore. Pozivam ministricu protiv poljoprivrede da dođe u našu Slavoniju, da razgovaramo o ovom problemu, da budemo upućeniji”

Kako se osjećate?

“Grozno, država nije uz nas. Ministrica protiv poljoprivrede nije uz nas. Nego je protiv seljaka, nije došla nikad da razgovara s nama svinjogojcima, malima ili malo većima. Nema nikoga tko stoji uz nas. Sami se borimo, a ni ne znamo protiv čega se borimo”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković reagirala je na objavljene prizore eutaniziranih svinja u Andijaševcima poručivši da se na pojavu virusa afričke svinjske kuge u otvorenom uzgoju mora reagirati eutanazijom svih svinja ali i da će Vlada nadoknaditi štete i pomoći u oporavku novog uzgoja.

Strašan prizor

Ministrica Vučković kaže da je teško pronaći veterinara koji misli da, kad se pojavi virus afričke svinjske kuge, može ostati zdravo bilo koje gospodarstvo u otvorenom uzgoju ili koje ne poštuje svi biosigurnosne mjere u cijelom selu.

U svojoj objavi u nedjelju na facebooku kaže da je Hrvatska posljednjih godina uložila ogromne ljudske i financijske napore u edukacije o biosigurnosti i veterinarske preglede, ali i da je svjesna da je ljudima naviknutima na desetljećima održavan način uzgoja teško prihvatiti neke činjenice.

No, za razliku od njih, neki političari koji ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave svinje bez razloga, da postoji cjepivo, ali im ga ne daju, da se želi uništiti Slavonija i slično, su upitne profesionalne i ljudske odgovornosti, ističe ministrica.

Ova je Vlada iz dva europska poljoprivredna fonda i državnog proračuna u nekoliko godina uložila preko 600 milijuna eura u poljoprivredu i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, a rezultat da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji najveći prosječan broj hektara po poljoprivredniku i dvostruko veći broj poljoprivrednika s fakultetom u odnosu na 2016. godinu.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Dramatična objava Gordana Lauca: Kada se mRNA unese u organizam širi se po cijelom tijelu. Pronađena je i u majčinom mlijeku

Unatoč depopulacijskim trendovima, u tom kraju nismo izgubili ni metar obrađivanih hektara i uz znatno poboljšanje starosne i obrazovne strukture, održali smo i broj gospodarstava, kaže.

Odgovorna politika koja ne traži popularnost prodajući maglu

Dodaje da je u kratkom vremenu stvoren sustav s izuzećima za ograničenu preradu u zoni ograničenja i uz preventivne mjere premještanje životinja. Također, omogućeno je popisivanja i kategorizacije na teret države, desetak veterinarskih timova iz cijele zemlje pomažu svojim kolegama iz Vukovarsko-srijemske županije i ogroman broj veterinarskih inspektora tri mjeseca se ne odvaja od tog posla. Sustav treba u cijelosti koristiti i odmah, a ne pokušavati odgoditi neminovno, kaže.

To podrazumijeva i preventivne eutanazije na određenim kategorijama gospodarstava, 100 postotne eutanazije gospodarstava koje drže svinje neregistrirano i korištenje i drugih omogućenih metoda od strane države koje su i humanije. To govori odgovorna politika koja ne traži popularnost gradeći neistine, prodajući maglu i hraneći se tuđom mukom, ističe ministrica.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI: Mirjana Hrga odgovorila Jutarnjem listu zbog neviđenog napada na njezinu konobu: Nadam se da ste zadovoljni “odrađenim”

Štete ćemo nadoknaditi, uz jasnu poruku da smo, prema dostupnim informacijama, jedina država koja pokušava nadoknaditi štete baš svima u svim kategorijama te smo među onima koje će raditi dodatne mjere – oporavak, financiranje novog uzgoja, ublažavanje gubitka prihoda itd., kaže ministrica Vučković i zaključuje da se sve to treba odobriti na više razina, ne samo u Hrvatskoj, i da zato treba neko vrijeme.

Snimke nekoliko desetaka svinja eutaniziranih zbog afričke svinjske kuge koje leže satima na ulici u Andrijaševcima kod Vinkovaca proširile su se jučer u medijima. Vlasnik svinja Marko Majer rekao je novinarima da je devet svinja bilo pozitivno na afričku svinjsku kugu pa su sve – njih 36, morale biti usmrćene. S obzirom na to da kamion koji odvozi mrtve životinje nije mogao ući u dvorište svinje su, kazao je, izvezli van, a kamion je došao po njih nakon tri sata.