Moćni Jarosław zaprijetio smjenom Ursuli pa dodao: Poljska se ne uklapa u njemačko-ruske planove za vladanje Europom

Moćni Jarosław zaprijetio smjenom Ursuli pa dodao: Poljska se ne uklapa u njemačko-ruske planove za vladanje Europom

Krzysztof Sobolewski, glavni tajnik političke stranke Pravo i pravda (PiS), za poljski državni radio rekao je kako će, “ako Europska komisija ne osigura 35 milijardi eura u fondovima za pomoć oko krize uzrokovane pandemijom covida-19”, Varšava pokrenuti pravni postupak protiv Bruxellesa, staviti veto na inicijative EU-a i okupiti savez za smjenu Ursule von der Leyen.

Poljska nacionalno-konzervativna vlada tako je značajno zaoštrila retoriku u već postojećem sukobu s Bruxellesom prijeteći kako će “sve svoje topove” okrenuti prema Europskoj komisiji i ako bude potrebno, čak je spremna izgraditi koaliciju za svrgavanje njezine predsjednice.

– Ako nas izvršna vlast EU-a pokuša stisnuti uz zid, nećemo imati drugoga izbora, nego povući svo oružje iz svojega arsenala i odgovoriti po principu ‘oko za oko‘ – izjavio je Sobolewski, a prenosi The Guardian.

Ovakva prijetnja uslijedila je nakon što je Jarosław Kaczyński, koji je u lipnju podnio ostavku na mjesto potpredsjednika vlade, ali ostaje predsjednik PiS-a i čelnik Poljske, u intervjuu za časopis Sieci rekao kako “Varšava nema razloga ispunjavati svoje obveze” prema bloku, prenosi Jutarnji list.

Jarosław Kaczyński

– Pokazali smo maksimalnu dobru volju, ali naši ustupci nisu urodili plodom – izjavio je tad Kaczyński, tvrdeći kako je Poljska poštovala svoju stranu sporazuma o poništavanju nekih kontroverznih reformi pravosuđa u zamjenu za sredstva EU-a.

Podsjetimo, Varšava se već mjesecima spori s Europskom komisijom oko raspoređivanja sredstava za oporavak od pandemije koronavirusa, a Bruxelles pritom zahtijeva da Poljska prvo ispuni niz uvjeta oko vladavine prava kako bi uopće mogla dobiti bespovratna sredstva i zajmove.

Kaczyński je rekao kako poljska vlada neće poduzeti daljnje korake prema ispunjavanju zahtjeva Komisije, optuživši Bruxelles da želi “ukinuti vladavinu prava u Poljskoj” i prisiliti je “na punu podložnost Njemačkoj”. Von der Leyen nedugo nakon toga objavila je kako Poljska još nije postigla dovoljan napredak da bi se opravdalo puštanje prve tranše sredstava.

– Poljska se ne uklapa u njemačko-ruske planove za vladanje Europom – izjavio je Kaczyński, tvrdeći kako je “poljska oporba u dosluhu s Bruxellesom i drugim stranim silama kako bi pokušali uzeti poljsku slobodu i suverenitet te ih opljačkati”.