Moderna “špijunirala” Đokovića i Muska zbog njihovog stava o cijepljenju: Zanimljivo da je Bill Gates veliki dioničar ove tvrtke koja je pak veliki sponzor US Opena

Moderna “špijunirala” Đokovića i Muska zbog njihovog stava o cijepljenju: Zanimljivo da je Bill Gates veliki dioničar ove tvrtke koja je pak veliki sponzor US Opena

Farmaceutska kompanija Moderna angažirala bivšu agenticu FBI-a da sastavi interna izvješća o “visokorizičnim” slavnim osobama. Među njima su srpska teniska zvijezda Novak Đoković, tehnološki mogul Elon Musk i glumac Russell Brand, a sve zato što su kritizirali i javno govorili protiv obveznog cijepljenja protiv COVID-a.

Farmaceutska tvrtka sa sjedištem u Bostonu, koja je plasirala jedno od cjepiva protiv COVID-19, navodno zapošljava tim bivših službenika za provođenje zakona koji čine “odjel za dezinformacije”, javlja New York Post.

Vijest o ovom odjelu i njihovim izvješćima prvi su otkrili nezavisni novinar Lee Fang i Jack Poulson. Jedno izvješće imalo je naslov “Đoković je okrunjen kao heroj antivaksera poslije osvajanja US Opena”.

U jednom izvješću se navodi da je Đokoviću bilo onemogućeno nastupanje na US Openu 2022. godine jer se nije cijepio, a povratak na turnir i osvajanje turnira “koje sponzorira Moderna ide u prilog antivakserskim tvrdnjama da su cjepiva – i obvezno cijepljenje – nepotrebni”, navodi se u izvješću. Moderna je bila zabrinuta činjenicom da “protivnici cjepiva slave” Đokovićevu pobjedu, osobito jer su korisnici društvenih mreža isticali da je upravo Moderna jedan od sponzora turnira. Raspravu oko Đokovića Moderna je stoga ocijenila “visoko rizičnom”, stoji u izvješću, prenosi Narod.hr.

Na udaru je i Elon Musk. Moderna ga je također označila kao “visokorizičnu osobu” jer je na svojoj platformi X objavio video postavljajući pitanje je li cjepivo protiv COVID-a “100 % učinkovito”. Prema izvješću, Moderna je bila zabrinuta da Musk promiče narativ koji je ukazivao na “obmanu zdravstvenih vlasti i pružatelja zdravstvenih usluga tijekom pandemije” što bi “postavilo temelje za sijanje nepovjerenja u vjerodostojne izvore o sigurnosti i učinkovitosti cjepiva”.

Glumac Russell Brand, koji je pod istragom zbog optužbi za seksualno zlostavljanje koje datira više od desetljeća, postao je predmetom internog izvješća Moderne zbog njegovih “antivakserskih uvjerenja” tijekom jednog od njegovih popularnih podcasta. U izvješću se spominje video Branda koji kritizira farmaceutske tvrtke zbog “profita od 1000 dolara svake sekunde” tijekom pandemije.

Odjel za dezinformacije vodi Modernin globalni obavještajni odjel na čelu s Nikki Rutman, bivšom analitičarkom FBI-a koja je provela 20 godina u uredu, objavili su Fang and Poulson. Rutman je zadužena za praćenje glavnih vijesti i internetskih izdanja u potrazi za informacijama koje su skeptične prema cjepivu. Izvješća za koja se smatra da su problematična označena su bojama u rasponu od “niskog rizika” do “visokog rizika”, izvijestili su Fang i Poulson.

Stavka “niskog rizika” obično je vrijedna “praćenja”, iako “trenutačno ne zahtijeva nikakvu radnju”, dok bi oni s višim rizikom potaknuli “naš tim [da] obavijesti odgovarajuće dionike s preporukama”, navodi se u izvješću.

Foto: Hina