MONSTRUM IZ KALINOVIKA: Mladić ide uz bok najizopačenijim zločincima u suvremenoj povijesti

MONSTRUM IZ KALINOVIKA: Mladić ide uz bok najizopačenijim zločincima u suvremenoj povijesti

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz održao je konferenciju za novinare nakon izricanja presude Ratku Mladiću na Mehanizmu za međunarodne kaznene sudove (MICT).

“Ratko Mladić, zapovjednik glavnog štaba vojske bosanskih srba osuđen na doživotni zatvor zbog zločina koje je počinio. Došlo je vrijeme da prihvatimo istinu. Mladić se svrstava u red najvećih zločinaca u suvremenoj povijesti. Raspirivao je etničku mržnju i lagao one koje je navodno branio kako bi opravdao svoje zločine. Mladića bi trebali osuditi svi odgovorni dužnosnici u bivšoj Jugoslaviji i diljem svijeta. Njegovo ime trebalo bi uvrstiti na popis najizopačenijih i najbrutalnijih osoba u povijesti”, rekao je Brammertz.

Napomenuo je kako to nije presuda srpskom narodu kojim su, kaže, Mladić i njegov pristalice manipulirali desetljećima, javlja N1.

“Mladićeva krivnja je samo i jedino njegova. Završetkom ovog predmeta žrtve i preživjeli bi trebali biti u prvom planu”, pojasnio je.

“U ime tužilaštva, želio bih odati priznanje žrtvama i preživjelima koji nisu nikad odustali od potrage za pravdom. Htio bih zahvaliti diplomatskoj zajednici koja je podržavala naš rad u uhićenju bjegunaca. Želim zahvaliti medijima u bivšoj Jugoslaviji i diljem svijeta jer ste odigrali ključnu ulogu. To su događaji koji određuju živote žrtva i preživjela”, dodao je.

Brammertz tvrdi da će se borba za odgovornost nastaviti.

“Još tisuće je slučajeva koje treba istražiti procesuirati. Moj je ured zadovoljan ovim ishodom, drago mi je što ovaj trenutak mogu podijeliti s majkama Srebrenice, ali ovaj posao nije završen. Pružit ćemo veliku potporu tužiteljima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji kako bi osigurali da pravda bude zadovoljena i za druge žrtve”, kazao je.

Brammertz je istaknuo da je osuđen za sve zločine na koje se žalio i da misli da je to danas najvažnije.

Foto: Hina