Most: Mi smo prikupili potpise i odradili svoje, a sada je na Vladi da raspiše referendum

Most: Mi smo prikupili potpise i odradili svoje, a sada je na Vladi da raspiše referendum

Most je u utorak nešto iza podneva u Hrvatskom saboru predao potpise građana prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i “stožerokracije”, odnosno prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor, javlja N1.

Kutije s potpisima, njih 82, te zahtjeve za raspisivanje referenduma, ‘mostovci’, predvođeni Nikolom Grmojom, predali su predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

Objavili su da imaju 410. 533 (za referendumsku inicijativu Odlučujmo zajedno), odnosno 409.219 potpisa (za inicijativu Dosta je!), što je više od potrebnih 368.867.

“Danas smo u Sabor donijeli potrebne potpise za referendum”, rekao je Božo Petrov.

“Mislim da je time poslana jasna poruka Vladi i Ustvanom sudu što ljudi očekuju, a to je referendum”, dodao je.

“Ovo jest pobjeda građana. Sad je red na Vladi”, poručio je Petrov.

“Kad smo ušli u ovu inicijativu, nismo imali nikakve kalkulacije. Imali smo protiv sebe kompletnu vladajuću garnituru, nekorektan pristup dobrog dijela medija i na ružan način kompletnu lijevu oporbu. Mi smo cijelo vrijeme vodili interesa o zdravlju i životu građana”, rekao je Nino Raspudić.

“Mi smo odradili sve što je bilo na nama, zahvaljujem se još jednom svima u organizaciji, volonterima i građanima. Doći će vrijeme gdje će se analizirati svačije djelovanje svih ovih mjeseci, ove zadnje dvije godine i uvjeren sam da će se mnogi posramiti”, dodao je Raspudić.

“Jedini grad u koji covid-potvrde niakda nisu uvedene, ni danas kada je uveden zakon o kažnjavanju, je grad Sinj na čelu s našim Mirom Buljem. Mnogi su se junačili, mnogi su govorili da su protiv covid-potvrda, na kraju su kleknuli i morali na njih pristati nakon što je izmijenjen zakon”, kazao je Nikola Grmoja.

Dodao je da su postupali na temelju relevantnih znanstvenih činjenica. “Ovo nije samo politička pobjeda, ovo je prvenstveno moralna pobjeda svih onih koji su bili dio inicijative i koji su nam dali potpis.”

“Ova inicijativa posredno je već polučila uspjeh kad je završeno prikupljanje potpisa. Mnogo strože epidemiološke mjere koje su najavljivale s 4.1., nakon prikupljenih potpisa nisu stupile na snagu i to je prva pobjeda. Nama je najvažnije ono što je u interesu građane, a to je da se ukinu diskriminatorne nelogične covid-potvrde”, poručila je Marija Selak Raspudić.

“Prestanimo maltretirati građane, prestanimo opterećivati zdravstveni sustav, neka građani ostanu doma, neka odboluju u kućnoj atmosferi, a ukinimo potvrde”, dodala je.

Foto: Hina